időjárás 3°C Miklós 2022. december 6.
logo

Karácsony megirigyelte a sikeres válságkezelést és visszatáncol

Baranyai Gábor
2020.05.07. 06:05
Karácsony megirigyelte a sikeres válságkezelést és visszatáncol

Vidéki mintára a fővárosra vonatkozó járványügyi korlátozások enyhítését kéri Karácsony Gergely Orbán Viktor miniszterelnöktől. A liberális főpolgármester egy hete még a legszigorúbb intézkedések mellett foglalt állást.

Karácsony Gergely meggondolta magát, és most már a fővárosra és Pest megyére vonatkozó járványügyi korlátozások feloldását szorgalmazza – derül ki a főpolgármesternek az Orbán Viktor miniszterelnökhöz címzett tegnapi Facebook-bejegyzéséből. Az ellenzéki polgármester egy hete – ­Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester személyét ért kritikáját követően – még azt írta közösségi oldalán: „És azzal is egyetértek, hogy – sajnos – még nincs itt az ideje annak, hogy Budapesten és környékén enyhítsük a korlátozó intézkedéseket”.

A Párbeszéd politikusa a mostani bejegyzésében a kormányfőnek többek között a vidéki korlátozások enyhítéséről szóló bejelentésére utalva úgy fogalmaz: „A védekezés második szakaszának egyben felkészülésnek kell lennie arra, hogy az élet – fokozatosan és óvatosan, a járvány lefolyásával kapcsolatos adatokra alapozott módon – Budapesten is visszazökkenhessen a normális kerékvágásba.” A korábban szigorú intézkedések mellett síkra szálló főpolgármester szerint a korlátozó intézkedések fenntartását egyetlen budapesti sem érezheti valamiféle „büntetésnek”, másrészt pedig úgy látja, hogy kiemelten fontos célnak kell lennie, hogy továbbra is számíthassunk a budapestiek belátására, fegyelmezettségére.

A főpolgármester a kormányfőtől kéri a fővárost érintő intézkedések enyhítését
Fotó: Havran Zoltán

Karácsony ennek alátámasztására forrás nélkül hozzávetőleges adatokat, „objektív” megállapításokat közöl, például szerinte a fővárosban csökkent a legnagyobb mértékben a társadalmi kontaktusok száma. A BKK adataira hivatkozva pedig azt állítja, hogy a tömegközlekedésben már az első héten 95 százalékos volt a maszk viselésére, az orr- és szájnyílás eltakarására vonatkozó fővárosi rendelet betartása. Szerinte a kiskereskedelem területén is azt mutatják a visszajelzések, hogy a nagy többség elfogadta az erre vonatkozó rendelkezéseket.

A levélből az nem derül ki, hogy pontosan mi vezetett ahhoz, hogy Karácsony Gergely járványintézkedésekkel kapcsolatos álláspontja 180 fokos fordulatot vett. Pontos, a napi szinten frissített adatokra sem hivatkozik a főpolgármester, mert azokból kiderülne, hogy a fertőzések és halálesetek többsége még mindig a fővárost is magában foglaló központi régióban történik. Ismert, az ország koronavírusos fertőzöttjeinek a fele – mintegy 1528 beteg – a fővárosból kerül ki. A váltás oka az lehet, hogy Karácsonyék belső mérései szerint a fővárosiaknak is elegük van a bezártságból, a komfort­zónán kívüli életből.

A főpolgármester lényegében ehhez igazította a kommunikációját, amely azért is kézenfekvő a részéről, mert a járvány idején számos baklövést követett el. A miniszterelnökhöz írt levél egyik célja az lehet, hogy elterelje a figyelmet a botrányokról, amelyek közül a legkirívóbb a Pesti úti idősotthon ügyének kezelése.

Karácsony levelének végén arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul kezdődjön egyeztetés a kormány és az önkormányzati szövetségek között a védekezés második szakaszáról.

KORONAVÍRUS: VESZÉLYHELYZET

Nem maradhat ki a bőröndből az utasbiztosítás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.