Megmentette az életét a magyar terápia

Telefonon nyilatkozott az első Tocilizumab-kezeléssel gyógyult beteg, aki az életét köszönheti a terápiának.

Veres László István
2020. 05. 12. 6:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Telefonon nyilatkozott a Magyar Nemzetnek az első Tocilizumab-kezeléssel gyógyult beteg, aki az életét köszönheti a Dél-pesti Centrumkórházban alkalmazott terápiának.

Gyergyai Gábor (képünkön), aki Dunaharasztin dolgozik házi-, illetve iskolaorvosként, azt üzeni olvasóinknak, hogy mindenki tartsa be a higiénés szabályokat és az előírt óvintézkedéseket, mert a kór nem válogat.

Gyergyai Gábor elmesélte, hogy március 20-án, pénteken még rendelt, másnap azonban belázasodott, hasmenés és általános rossz közérzet jelentkezett nála. Mivel – tudomása szerint – korábban nem találkozott koronavírusos beteggel, nem gondolt rá, hogy Covid-19-cel fertőződött. Tünetei azonban nem enyhültek, ezért hétfőn úgy döntött, hogy felkeresi a Semmelweis Egyetem sürgősségi osztályát, ahol elvégezték rajta a tesztet. Miután a vizsgálatok igazolták, hogy koronavírusos, hatósági házi karantént rendeltek el számára. Ezt követően négy napig az otthonában tartózkodott, ám nehézlégzése támadt, ezért végül mentő szállította a Dél-pesti Centrumkórház (DPC) Szent László telephelyére.

Állapota hamarosan válságosra fordult, így át kellett őt helyezni az intenzív osztályra, ahol tizenhárom napig altatásban volt és géppel lélegeztették. Erre az időszakra természetesen nem emlékszik, de utólag megtudta, ő volt az első páciens, aki a DPC-ben alkalmazott Tocilizumab-terápiában részesült, amely nagymértékben hozzájárult, hogy túlélte a betegséget. Amikor jobban lett, átkerült a kórház utókezelő részlegére, ahol gyógytornászok segítségével állították talpra, majd két hete otthonába bocsátották.

– Azóta itthon lábadozom és erősödök, ám legalább két hónap, mire az eredeti fizikai állapotom 80 százalékát el tudom érni – közölte a doktor, aki annak dacára került kritikus állapotba, hogy sem az életkora, sem az alapbetegségei nem indokolták ezt. Gyergyai Gábor azt is elmondta, hogy felesége és gyermekei is megfertőződtek, ám ők egészen enyhe tüneteket produkálnak, nem szorulnak kezelésre.

A betegei körében nagyra becsült háziorvos lapunkon keresztül is köszönetét és nagyrabecsülését fejezte ki az őt ellátó egészségügyi dolgozóknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.