A Soros-lobbi felpuhíthatja a civiltörvényt

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Soros-hálózat ismét beavatkozott a milliárdos spekuláns érdekében a nemzetközi ítélkezésbe, amikor az Európai Unió Bírósága a civiltörvény felpuhítását célzó ítéletet hozott. A kormányfő közölte: a kabinet célja e szervezetek átláthatósága, amelyet a jövőben a döntés szellemében „kevesebb korlátozással kell megvalósítani”. Varga Judit igazságügyi miniszter hasonló következtetést fogalmazott meg, a tárcavezető szerint jogos elvárás a társadalom részéről, hogy a civil szervezetek finanszírozásuk forrására is kiterjedően átláthatóan működjenek. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szintén Soros lobbierejének tulajdonította a bíróság döntését.

2020. 06. 20. 9:48
REINTKE, Terry (Greens/EFA, DE); NIEDERMULLER, Peter (S&D, HU); SOROS, George
Elfednék, kinek, mennyit fizet az amerikai spekuláns Fotó: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Aki nem rest külföldről pénzt elfogadni, az ne szégyellje azt bevallani – reagált Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió Bíróságának azon döntésére, amely szerint uniós jogot sért a civil szervezetek külföldi finanszírozásáról szóló magyar törvény. A döntés kapcsán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a kormányfő kiemelte: a külföldről, politikai célból küldött minden forintról minden magyar tudni fog. Orbán Viktor a döntés kapcsán elmondta: Nyugat-Euró­pából és az amerikai baloldal részéről tapasztalható egy liberális imperializmus, amely abban nyilvánul meg, hogy megpróbálják a világlátásukat ráerőltetni a máshogy gondolkodó országokra, és ennek a folyamatnak a nemzetközi bíróságok is részei. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a nemzetközi jogi ítélkezésben részt vevő magyarokat látva könnyű megtalálni az összefüggést a Soros-féle nemzetközi hálózattal, amely a liberális imperializmus nyugat-európai főparancsnoksága.

Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar kormány célja, a civil szervezetek átláthatósága jogos cél, ám ezt kevesebb korlátozással kell megvalósítani. – Ezt az ítéletet nem lesz nehéz betartani – értékelt a miniszterelnök, hozzátéve: az nem lehet, hogy a parlamenti pártok átláthatósági szabályai szigorúbbak legyenek, mint a szintén politikai tevékenységet végző, de nem parlamenti képviseletre törő szervezetek szabályai.

Elfednék, kinek, mennyit fizet az amerikai spekuláns
Fotó: Európai Parlament

– A kormány álláspontja továbbra is az, hogy a magyar szabályozásban előírt nyilvántartásba vételi és közzétételi kötelezettségek nem nehezítették meg a támogatott szervezetek finanszírozását vagy működését – ismertette véleményét Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-vel. – Jogos elvárás a társadalom részéről, hogy a civil szervezetek finanszírozásuk forrására is kiterjedően átláthatóan működjenek. A kormány a bíróság ítéletére is figyelemmel biztosítani fogja az ehhez szükséges eszközöket – ismertette a kormány lépéseinek irányvonalát az igazságügyi miniszter.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteki online tájékoztatóján hasonlóan értékelt. Mint mondta, a magyar embereknek joguk van tudni, hogy mely civil szervezeteket és kik pénzelnek külföldről. Hollik az ítéletet a Soros-szervezetek lobbijának tulajdonította. – Ők ezek szerint nem akarják, hogy kiderüljön a külföldről finanszírozott civil szervezetekről, mennyi pénzt kapnak és kitől, vagyis milyen érdekeket is szolgálnak – fogalmazott a kommunikációs igazgató.

– A nyílt társadalom eszmerendszeréhez tartozó szervezetek úgy érezhetik, hogy az EUB döntése győzelmet jelent a számukra, és hogy az ítéletnek egyenes következménye lesz a külföldről támogatott szervezetekről szóló törvény hatályon kívül helyezése – válaszolta lapunk kérdésére az Alapjogokért Központ elemzője, Párkányi Eszter. Hozzátette: a magyar kormány minden bizonnyal a testület határozatának megfelel majd, de ez nem azt jelenti, hogy a jövőben nem kell majd a civil szervezeteknek nyilvánosságra hozniuk a külföldről érkező támogatásaikat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.