A számok cáfolják Karácsonyt

Kormányzati megszorítás, a főváros anyagi ellehetetlenítése? Erről olyannyira nincs szó, hogy Budapest jövőre tízmilliárd forinttal többől gazdálkodhat, mint idén – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András szerint ilyen anyagi lehetőségek mellett egy oka lehet a főpolgármesternek a siránkozásra: elherdálta a Lánchíd felújítására szánt pénzt, amelyet még a főváros előző vezetése tett félre.

Jakubász Tamás
2020. 06. 08. 6:29
null
Budapest új vezetése egyre többször bizonyítja alkalmatlanságát Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivérezteti a kormány az önkormányzatokat – mind gyakrabban állítják ezt ellenzéki politikusok, amikor a jövő évi pénzügyi lehetőségekről, a 2021-es állami költségvetés tervezett tartalmáról esik szó. – A baloldali vélemények megítéléséhez érdemes felidézni magukat a költségvetési terveket és az azokhoz kapcsolódó gazdasági előrejelzéseket – mondta lapunknak a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András elsőként azt említette meg, hogy az önkormányzatoknak jövőre több pénz jut, mint idén: a 2021-es költségvetés 857 milliárd forintot juttat támogatásként az önkormányzatoknak, a következő évi összeg 118 milliárd forinttal, azaz 16 százalékkal több mint a mostani.

– Azt is ki kell emelni – folytatta az államtitkár –, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként számos beruházás és munkahelyteremtő fejlesztés indul 2021-ben. Ezek is szerepet játszhatnak majd abban, hogy a gazdaság várhatóan öt százalék körül növekszik a következő évben, ami miatt számottevően emelkedhet a települések helyi iparűzésiadó-bevétele. E várakozás Tállai András szerint olyannyira nem alaptalan, hogy az országos iparűzésiadó-bevétel 2014 óta hatvan százalékkal nőtt. – Mindezekhez érdemes hozzátenni, hogy a kormány az önkormányzati beruházások támogatására külön programokat indít jövőre is, ilyen a Modern városok és a Magyar falu program, és az ­uniós támogatásokból is érdemi forrás kerül a településekhez. Ezek összértéke megközelíti a négyszázmilliárd forintot – sorolta.

Budapest új vezetése egyre többször bizonyítja alkalmatlanságát
Fotó: Havran Zoltán

Az ugyanakkor az államtitkár szerint nyilvánvaló, hogy a járvány elleni védekezés költségeiből mindenkinek ki kell vennie a részét, az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulása pedig éppen erről szól: a gazdagabb települések fizetnek a szegényebbeknek. – Nincs szó semmilyen kormányzati elvonásról, ehelyett országos együttműködés jön létre – fogalmazott Tállai András, hozzátéve: a jelek szerint a főváros politikai vezetői, élükön Karácsony Gergellyel, nem kívánnak részt venni ebben az együttműködésben, a szolidaritás nem jelent nekik semmit.

A főváros pénzügyi helyzetével kapcsolatban az államtitkár valótlannak nevezte azt az állítást, amely szerint a fővárosnak kevesebb pénzből kell gazdálkodnia jövőre. – A valóság ezzel szemben az, hogy tízmilliárd forinttal több marad Budapestnél. Szolidaritási hozzájárulás címén a fővárosi önkormányzatnak ugyan 21 milliárd forinttal többet kell fizetnie a szegényebb önkormányzatok megsegítésére, ám Budapest – a becslések szerint – nagyjából 25 milliárd forinttal több helyi iparűzésiadó-bevételre számíthat jövőre, miközben az állami támogatása is hétmilliárd forinttal emelkedik – számolt Tállai András. Úgy vélte: egy alkalmas városvezető nem herdálta volna el a Lánchíd felújítására félretett pénzt. A rekonstrukció körüli fővárosi káoszból szerinte nyilvánvalóan kitűnik, hogy Karácsony Gergely messze nem alkalmas vezető.

Hová lett a pénz?

– tette fel a fenti kérdést a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció. Karácsony Gergely ismét azt csinálja, amit szokott, hárítja a felelősséget és mindenért mást okol. A baloldal a fővárost milliárdos megtakarítással vette át, a pénzt viszont ezek szerint gyorsan elköltötték – közölte tegnap a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció. A kormánypártok szerint a buda­pes­tiek együttműködésből fakadó fejlődést és nem politikai csatározásokat várnak el a főváros vezetésétől. Jó lenne, ha Karácsony Gergely ezt figyelembe venné! – tették hozzá. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán tegnap azt írta, hogy a kormányzati elvonások miatt az önkormányzatiság léte a tét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.