Ezernél is több tanulmányi kirándulás a határon túlra

Több mint 2200 pályázat érkezett a Határtalanul! programhoz, amelyben magyarországi iskolák tanulói kormányzati támogatással osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára. A beérkezett pályázatok fele nyert el támogatást.

2020. 06. 24. 11:16
null
Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 2200 pályázat érkezett a kormány Határtalanul! tanulmányi kirándulási programjába, a kérelmek mintegy fele nyert el támogatást – számolt be az MTI Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárának szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakról. A programra idén 3,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

Mint ismert, a Határtalanul! program a legrégebbi komplex nemzetpolitikai kezdeményezés, célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, a személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése az anyaországi és a külhoni magyarság között. A program részeként magyarországi iskolák tanulói kormányzati támogatással osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein. A gyerekek mintegy kétharmada napi kapcsolatban van azokkal a diákokkal, akikkel a program során ismerkedett meg.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára
Fotó: Mirkó István

Potápi Árpád János elmondta, hogy 2020 februárjában három pályázati felhívást tettek közzé, amelyek határidejét március 30-ról április 30-ra módosították. A pályázatban kiemelt korosztályként jelölték meg a hetedikeseket, mellettük még két felhívást hirdettek meg a középiskolák számára.

Az iskolák többnyire négy vendégéjszakás utat szerveznek, a legkedveltebb úti cél Erdély, ezt követi a Felvidék, Horvátország, a Vajdaság, Kárpátalja és a Muravidék. A csoportok közel harmada 2020 őszére szervezi az utazást, több mint kétharmada 2021-ben kirándulna a határon túli területeken. Az utak hatvan százaléka utazási iroda segítségével valósul meg, negyven százaléka önálló szervezésben – sorolta az államtitkár a legfontosabb adatokat. Hozzátette: lehetővé teszik azt is, hogy a pályázók megvalósítsák a 2020 tavaszán a járványhelyzet miatt elmaradt kirándulásokat.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a 2019-es pályázatoknál a megvalósítási időszakot 2020. június 15-ről október 31-re módosították, de folyamatban van egy további hosszabbítás is, 2021. június 15-re. Kiemelte: a program keretében 2010 óta négyszázezer diák utazását támogatták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.