Készülnek a magyar rendőrök a horvát tengerpartra

A magyar turisták az itthon megszokott egyenruhájukról messziről észrevehetik majd a magyar járőröket.

Magyar Nemzet
2020. 06. 13. 15:25
Begonja, Ive; Kocsis Judit; Halmi Roland
Zaton, 2012. július 2. Ive Begonja, Zaton település körzeti megbízottja (j3) egy kempingben teljesít szolgálatot magyar kollegáival, Kocsis Judit, rendõr törzszászlóssal (j2) és Halmi Roland zászlóssal (j). Már hetedik éve járõröznek magyar rendõrök Horvátországban. Az idén július 1. és augusztus 30-a között találkozhatnak az ott élõk és nyaralók magyar rendõrökkel. Kéthetes váltásokban összesen nyolc fõ segíti a horvát kollégák munkáját. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatt elrendelt utazási és karanténkorlátozások feloldásával már június 10-ével nyitottak a magyar–horvát határátkelőhelyek, a magyar turisták elindulhatnak nyaralni a horvát tengerpartra. Csakúgy, mint tíz éve folyamatosan, idén is lesz az Adriai-tenger mellett magyar rendőrőrs, illetve járőrszolgálat. A magyar turisták az itthon megszokott egyenruhájukról messziről észrevehetik majd a magyar járőröket.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a határnyitás bejelentésére azonnal lépett: az adriai szolgálati feladatra már korábban kiválasztott, kilenc, rutinos, több nyelven beszélő egyenruhás – köztük két rendőrhölgy – felkészítésen vett részt a Rendőrségi Igazgatási Központban június 11-én. A magyar rendőrök a nyári főszezonban július 1. és augusztus 31. között segítik horvát kollégáik munkáját a tengerpart idegenforgalmi szempontból frekventált övezeteiben. A közös járőrszolgálat során rendőreink Zadarban és Pulán, valamint a környékbeli településeken, jellemzően a strandok környékén és a turisták által kedvelt városok, műemlékek, kikötők közelében lesznek szolgálatban.

Lakatos Tibor ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság közrendvédelmi főosztályának vezetője – az operatív törzs tagja – is köszöntötte a felkészítés során a rendőröket, akik alapvető feladatként a magyar, illetve más, európai államból érkezett külföldi turistáknak adnak majd tájékoztatást a horvát tengerparton, szükség esetén útbaigazítják a nyaralókat, segítik őket a rendőrség hatáskörébe tartozó problémák, bejelentések megoldásában. Az ezredes hangsúlyozta: a szolgálat megkezdése előtt a kilenc rendőrnek – csakúgy, mint minden, a Horvát Köztársaság területére belépő külföldi állampolgárnak – nyilatkozatot kell kitöltenie, amelyben büntetőjogi felelősséggel igazolja, nem érintett a koronavírus-járvány általi fertőzésekben, megbetegedésekben.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy a határátlépés meggyorsítása, illetve a várakozás elkerülése érdekében a koronavírus-nyilatkozatot töltsék ki a turisták a https://entercroatia.mup.hr/ linken keresztül is. A dokumentum kitölthető magyar nyelven is.

A Horvátországba utazó magyar állampolgárok naprakész információkat találnak a konzuli szolgálat honlapján, a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag linken.

Amennyiben egy magyar állampolgárnak az Adria mellett szolgálatot teljesítő magyar rendőrök segítségére lenne szüksége, Zadarban és környékén a +36-30/144-8095, míg Pulán és környékén a +36-70/338-2143 magyar telefonszámokon léphet kapcsolatba velük.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.