időjárás 4°C Árpád 2023. december 11.
logo

Másfél milliárd forintból épül kerékpárút a Mura mentén

Forrás: MTI
2020.06.27. 17:53

A Mura-program részeként 1,5 milliárd forint uniós támogatással csaknem 13 kilométer hosszú kerékpárút épül a folyó magyarországi szakaszán – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.

Cseresnyés Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) keretében megvalósuló beruházás turizmusfejlesztési célokat szolgál.

Ha a beruházás megvalósul, az önkormányzatok, a vállalkozások komplex turisztikai csomagot tudnak kínálni a térségbe érkező turistáknak.

Többek közt a Murán lehetőség nyílik szervezett csónaktúrákra: a térségbe érkező vendégek Murakeresztúrról vízi úton el tudnak jutni a Dráva és a Mura összefolyásáig. A Mura mentén megtekinthetik Magyarország épített történelmi emlékét, a Zrínyi-újvárat, a vár feltárt és nemrégiben felavatott kútját – fejtette ki Cseresnyés Péter.

A Mura menti települések egy részét – Molnárit, Murakeresztúrt és a Somogy megyei Őrtilost – összekötő kerékpárút-építés a térség egyik legnagyobb beruházása, amelyhez a kormány is támogatást nyújt – fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy a Zalaerdő kisvasút- és a szálláshelyfejlesztési beruházásai tovább erősítik a térség turisztikai vonzerejét.

Polgár Róbert Murakeresztúr független polgármestere elmondta: a Mura-program részeként megvalósuló fejlesztés hosszú távon is nagy lehetőséget jelent a településnek.

A Murakeresztúr mellett épülő bicikliútról leágazások vezetnek majd el a pár száz méterre lévő faluközpontig. A helybeliek kulturális programokkal, mesterségbemutatókkal és gasztronómiai különlegességekkel várják majd a turistákat, és szálláshelyet is tudnak biztostani számukra.

Az új kerékpárút a murakeresztúri bányatavakat is érinti majd, ahol a területrendezési munkák befejezése után a bányatulajdonossal együttműködve szabadidőközpontot szeretnének létrehozni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.