Különleges programot ajánl Szentkirályi Alexandra

Most először látogatható a Várban a Nemzeti Hauszmann-program segítségével újjászületett épület, a lovarda.

Forrás: FACEBOOK.COM/ALEXANDRASZENTKIRALYI.GOV2020. 06. 20. 21:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az elmúlt hetekben újra van lehetőségünk kulturális programon is részt venni, amire sok héten át a járványhelyzet miatt nem volt módunk. Múlt héten ajánlottam már a Szépművészeti Múzeum új kiállítását, most egy másik programlehetőséget szeretnék bemutatni, amin én is részt vettem és bátran ajánlom mindenkinek, mert fantasztikus élmény volt.

A mai nappal ugyanis elindult egy új vezetett séta a Várban, Hauszmann paripái címmel. Talán a legkülönlegesebb része a vezetésnek, hogy most először látogatható a Nemzeti Hauszmann-programból újjászületett épület, a lovarda. Helyszíne, a Csikós udvar a II. világháború okozta sérüléséket követően az 1950-es évek kultúrpolitikájának esett áldozatul, így a főőrség, Stöckl-lépcső és lovarda épületegyüttesét elbontották. A Hauszmann Alajos tervei alapján eredeti helyszínen és a megmaradt tervezési dokumentumok alapján rekonstruált épületek a környező terület megújításával, zöldítésével és akadálymentesítésével új funkciókkal várják majd az érdeklődőket.

A lovarda multifunkcionális rendezvénytérként, a Csikós udvar akadálymentesítése és területrendezése, zöldítése után 2021 második felében nyílik meg.

A szintén a Nemzeti Hauszmann-programból újjáépült főőrségben a belsőépítészeti munkálatok befejezése után kávéház és kiállítótér nyílik. Az elkészült épületek még átadásuk előtt, ezen a sétán láthatók.

A programot Budai várséták néven a várkapitányság szervezi, és például a mai vezetésen is betekintést nyerhettünk a századforduló világába: körbejártuk a királyi testőrség kiszolgálását biztosító főőrség épület impozáns tömbjét. Ezt követően a már enteriőrjeiben is elkészült lovardába érkeztünk, ahol feltárult előttünk a grandiózus és elegáns lovaglócsarnok, annak korhű, ugyanakkor technikai felszereltségével a jelenkori igényeket is kielégítő tetőszerkezete, az egyedi »Hauszmann-zöld« üvegablakok, a zenekari és királyi páholy. A csarnok méltó kísérői a további helyiségek különféle terrazzo burkolatai, az elegáns fehér márványlépcső vagy a kovácsoltvas hibiszkuszvirág-korlát.

A mai sétákra mind gyorsan elfogytak a jegyek, de a következő, július 18-ára meghirdetett sétákra is hatalmas az érdeklődés. Viszont jó hír, hogy a séták népszerűségének és a járványügyi előírások feloldásának köszönhetően a séták létszámát a szervezők hamarosan kibővítik, és újabb időpontokat is kiírnak.

A Budai Várséták részeként más témákban is szerveznek tematikus vezetéseket, ahol sokat megtudhatunk a budai Vár közel 800 éves történelméről, a Várkert Bazárról, az egykor virágzó budai borászatról, Magyarország legrégebbi zsidó rituális fürdőjéről, és a hajdani pompás királyi kertekről. Sőt, a Budai várséták hamarosan újabb izgalmas vezetésekkel is bővülnek, érdemes a Budai várséták újdonságait figyelni a Nemzeti Hauszmann-program és a Várkert Bazár Facebook- és weboldalán és nézegetni a gyönyörű képeiket.

Remélem, tudtam egy újabb izgalmas programot mutatni ahhoz, hogy méginkább kedvet kapjunk Magyarország felfedezéséhez!” – írja Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalán megosztott bejegyzésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.