Egyelőre nem lesz bulinegyed a Zsolnay-negyedből

Elállt Pécs baloldali vezetése a Zsolnay-negyed bulinegyeddé züllesztésének tervétől. Korábban felmerült a hír, hogy a kulturális negyed egyes épületeiben vendéglátóegységek nyílhatnak meg. Péterffy Attila, Pécs polgármestere azzal cáfolta a hírt, hogy a negyed 2023-ig nem válthat funkciót, különben az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a kormányzati támogatást.

2020. 07. 29. 17:54
A Zsolnay Kulturális Negyed pirogránit udvara. Hathektáros ingatlan
A Zsolnay Kulturális Negyed pirogránit udvara. Hathektáros ingatlan Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre megmenekült a Zsolnay-negyed attól, hogy a magaskultúra fellegvárából szórakozónegyedet alakítson ki a baloldali városvezetés. Amennyiben a funkcióváltás megtörténne, Pécsnek vissza kellene fizetnie a támogatás egy részét.

– Ruzsa Csabának és Péterffy Attilának több mint egy hónapjába telt, hogy ki merjék mondani: nem csinálnak bulinegyedet a Zsolnay-negyedből, amit most a polgármester a tőle megszokott fideszezéssel és sárdobálással nagy erőkkel hirdet is itt a Facebookon – írta Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Facebook-bejegyzésében. Hozzátette: miután nyilvánosságot kapott a hír, hogy elherdálnák a város ékszerdobozát, a pécsiek ellenkezésének nyomására a polgármester több hét után végül kénytelen volt meghátrálni, és elállt a szándékától.

Péterffy Attila polgármester egy hónap után azt közölte: a beruházásra érkezett sok milliárdos uniós támogatás feltétele az volt, hogy a Zsolnay-negyed 2023-ig őrizze meg a funkcióit és ne váltson tulajdonost. Ellenkező esetben Pécsnek vissza kellene fizetnie a támogatás egy részét.

A Magyar Nemzet korábban megírta: a magaskultúra tönkretételével szabadulna meg Pécs baloldali városvezetése a Magyar Államkincstár ellenőreitől. Egyes információk szerint ingatlanértékesítésből kívánják kifizetni a nyolc és fél milliárdos államkölcsönt az év végéig. A Zsolnay-negyed nem szórakozónegyednek lett kitalálva, ám most funkcióváltáson mehet keresztül, ha a képviselő-testület zöld jelzést ad az eladásra kínált ingatlanok hasznosítási engedélyének megváltoztatására. A Zsolnay-negyed hungarikum, ilyen típusú, a magaskultúrát képviselő és propagáló intézmény kevés van vidéken. Ha a városvezetés szórakoztatóközpontot helyez el itt, akkor biztos, hogy megszűnik az állami támogatás lehetősége. Egyes hírek szerint műemlék épületeket értékesítenének baloldalhoz köthető befektetőknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.