Életfogytiglan vár a nevelt fiait lemészárló ózdi férfira

A bizonyítási eljárás során kiderült, nemcsak szimpla kettős emberölést követett el Sz. Ádám, a különös kegyetlenség is fennáll.

2020. 07. 15. 16:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberre csúszott a 2018-as ózdi kettős emberölés perében az ítélet. Másfél éve Ózdon az édesanyjukat védő két nevelt fiát szúrta halálra egy 33 centis késsel Sz. Ádám, aki beismerte tettét, ám magyarázatot azóta sem tud rá adni. A Miskolci Törvényszéken e hétre volt tervezve az elsőfokú ítélet meghozatala, ám egyelőre elmaradt az ügyvész vádbeszéde és a védő perbeszéde is. Laptársunknak, a Boon.hu-nak Jogg Zsolt, a megyei ügyészség helyettes szóvivője elmondta:

a törvényszék végzésben arról rendelkezett, hogy a bizonyítás alapján két minősítő körülmény is szóba jöhet, az aljas indok és a különös kegyetlenség. Ezekre a körülményekre az ügyésznek és a védőnek is föl kell építenie perbeszédét. Az ügyész a vádirat történeti tényállását kiegészítette, hiszen az orvos­ szakértő megállapította, hogy a nő mellkasát ért szúrás nagy erejű volt, illetve az asszony súlyos, közvetetten életveszélyes sérülést szenvedett, és csak a véletlenen múlt, hogy életben maradt.

A pokol 2018 novemberében szabadult el Ózdon, Sz. Ádám az éjszaka kellős közepén esett neki élettársának, D. Andreának, akit egy 33 centis késsel kezdett el kaszabolni, miközben azt ordította, hogy megöli. Erre kelt fel az asszony két fia, B. Roland és Krisztián, akik az anyjuk segítségére siettek. Az eszét vesztve tomboló nevelőapa nekik esett, és a sikoltozó, erősen vérző édesanyjuk szeme láttára az egyik fiút hátba, a másikat mellbe szúrta. Mindkét fiú azonnal meghalt. Sz. Ádám ezután ismét a már össze-vissza szurkált és kaszabolt felesége ellen fordult, az ágyra vonszolta, majd a kést benne hagyta, a ház kulcsait eldugta, majd magát is vagdosni kezdte, miközben azt üvöltötte az asszonynak, hogy együtt halnak meg. Andrea utolsó erejét összeszedve kiszökött a házból, és segítséget kért a szomszédoktól.

A vádhatóság szerint a minősítések közül az aljas indok azért merült fel a bizonyítási eljárás során, mert kiderült, a férfi féltékeny volt élettársára, s ez minden férfira kiterjedt, a nő gyerekeire is. Ezen túl bosszú is motiválhatta. A különös kegyetlenség azért jött számításba, mert elhúzódó gyilkossági cselekmény történt. Az egyik fiú menekült, de a bejárati ajtó zárva volt, a férfi a házban kergette a fiút, és többször megszúrta. A vérengzés éjfélkor kezdődött és hajnali ötkor ért véget, eközben a nőt is többször megszúrta, a kés órákig volt az asszony mellkasában.

Amennyiben a bíróság bizonyítottnak találja a minősítéseket is, akár életfogytiglant is kaphat a kettős gyilkos.

Vádat emeltek az ózdi csordást agyonverő suhancok ellen

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt három fiatalkorú férfi ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és kifosztás bűntette miatt. A vádirat szerint a bűncselekmény elkövetésének időpontjában az egyik vádlott betöltötte a 16. életévét. A két másik vádlott 12 éves volt. 2018. augusztus végén a vádlottak a délutáni órákban Ózd külterületén felkeresték a szarvasmarhák terelésével foglalkozó férfit, aki adott nekik ezer forintot, hogy vegyenek bort. Hatszáz forintért hoztak neki két liter bort, de a sértett zsebében maradt 650 forint a pénztárcájában. Mindannyian ittak a borból és a lakókocsiban lévő pálinkából. Az italozás során a sértett súlyosan lerészegedett. A legidősebb vádlottnál volt a sértett másfél méter hosszú és öt centiméter átmérőjű pásztorbotja. Két másik vádlott-társánál szintén volt egy-egy bot, ezekkel segédkeztek az állatok terelésében. A sértett és a vádlottak vitába keveredtek, ezért mindhárom vádlott a csordásra támadt, és a botokkal, ököllel ütni kezdték, majd a földre került férfi mellkasát az egyik vádlott nagy erővel megtaposta. Ezt követően kirabolták.

Később visszamentek a lakókocsihoz, amelyből mintegy háromezer forint értékben különféle élelmiszereket tulajdonítottak el, majd az esti órákban a rablott pénzből bort vettek és egy rokonuknál hajnalig mulatoztak. Az áldozat agyonverése az átlagost meghaladó testi és lelki gyötrelemmel járt. Az állcsonttöréssel és bordatörésekkel járó sérülések is okozták a csordás halálát. Az ügyészség a 16. életévét betöltött vádlottra fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztés büntetés kiszabását és közügyektől eltiltást, míg a 12 éves vádlottakra javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.