időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo

Hazánkban valóban alacsony az átfertőzöttség mértéke

Szilágyi Anna
2020.07.01. 10:54
Hazánkban valóban alacsony az átfertőzöttség mértéke

Magyarországon alacsony az új típusú koronavírussal való átfertőzöttség, tízezer ember közül mindössze háromnál mutattak ki megbetegedést, de csak egyikük nem tudott a fertőzéséről – derült ki az országos reprezentatív felmérésből, amelyet a négy orvosképző egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal végzett. A vizsgálat megerősítette, hogy a nyár nyugodtabb lesz a járványügy szempontjából, de ősszel ismét szükség lehet egy felmérésre.

A koronavírus-átfertőzöttséget vizsgáló országos reprezentatív felmérésben rekordmagas, 67,7 százalékos volt a részvételi arány, ami jól tükrözi a lakosság hozzáállását – jelentette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a kutatás eredményeit bemutató sajtótájékoztatón szerdán.

A felmérés szerint tízezer személy közül három pozitív eset volt, közülük kettő kórházban volt és csak egy nem tudott a betegségéről – hangzott el. Vagyis azt mondhatjuk, hogy Magyarországon az átfertőzöttség nagyon alacsony – hangsúlyozta Merkely Béla, hozzátéve: ezekből tudták, hogy nyáron kedvező járványügyi helyzet várható.

A behurcolt esetek azonban bármikor okozhatnak fellángolást, elég körülnézni a környező országokban

– hívta fel a figyelmet.

A következő keresztmetszeti szűrést szeptember végén, október elején végezhetik el, de csak akkor, ha tényleg szükséges.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora mutatta be az országos reprezentatív koronavírus-szűrés eredményeit
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Az orvosképzésben mindennapi gyakorlatot szerzett és szaktudásában is kiemelkedő négy egyetem – Szeged, Pécs, Debrecen, Budapest – a nemzet őrszemeivé vált – hangsúlyozta a rektor. Emlékeztetett, április utolsó hetében már a kormányt és a lakosságot is a korlátozó intézkedések lazítása foglalkoztatta, hiszen hazánkban nem volt tömeges fertőződés a nyugat-európai országoktól eltérően, de voltak intézményi fertőzések, gondoljunk csak az idősotthonokra és néhány kórházra. Azonban ahhoz, hogy az enyhítésekről biztonsággal döntsenek, biztos adatok kellettek, hogy mennyi az átfertőzöttség és az aktív, pozitív eset – tette hozzá.

Merkely Béla elmondta, az országos kutatásban a 14 éves vagy annál idősebb magánháztartásban élőket vonták be, hazánkban ez nyolcmillió lakost jelent. Közülük választottak 17 ezret mintaként.

Összesen 2600 embert nem sikerült elérni, 10 575-en elmentek a tesztelésre, amely vérvételből, illetve az orrgaratból vett vírusmintából állt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.