időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Örömódába fulladhat a Nemzet Zászlója ünnepség

Nagy Orsolya
2020.07.14. 21:14
Örömódába fulladhat a Nemzet Zászlója ünnepség

Megkérdőjeleződött a Nemzet Zászlója rendezvény zavartalan megtartása – értesült a Magyar Nemzet. Lapunk úgy tudja: ugyanarra az időpontra tette a főváros a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjét, amikor a rendőrségnél korábban bejelentett nemzeti rendezvény zajlana. Mindkét – ideológiájában és műfajában is – jelentősen eltérő programot augusztus 30-án, vasárnap rendezik meg.

– Miután elsőként bejelentettem a rendezvényt a rendőrségen, kaptam egy telefont a fővárostól, hogy menjek be egyeztetésre, mert aznap délután már a Budapesti Fesztiválzenekar próbája kezdődne az esti koncertre – mondta el lapunknak Szilágyi Ákos, a Nemzet Zászlója rendezvény főszervezője. Szilágyi hozzátette: a március 14-i elmaradt zászlóvitelt pótolnák be augusztus 30-án a Hősök terén. A rendezvény a magyar zászló és címer tiszteletére jön létre, amikor ismét látható az 1848 méter hosszú Nemzet Zászlója az Andrássy úton, emellett idén a trianoni békediktátum századik évfordulójára is emlékeznek majd. Az augusztusi dátum különös aktualitása, hogy 1940-ben ezen a napon a II. bécsi döntéssel visszakerült Észak-Erdély és a Székelyföld Magyarországhoz.

Szilágyi Ákos lapunknak elmondta, hogy a fővárossal való egyeztetésen azon az állásponton lesznek, hogy a két rendezvény műfajában annyira eltér, hogy nehezen képzelhető el a két esemény egy téren, majdnem egy időben, de nyitottak a tárgyalásokra. A dátumon – a jeles nap okán – nem tudnak változtatni, így adott esetben a fővárosnak kellene a koncert dátumát módosítani.

– Az engedélyünk este hét óráig szól, ezzel szemben a zenekar este pont abban az időpontban szeretné kezdeni a koncertet. Közben – a már előző nap felállított színpad és LED-fal tornyok között – délután 3-kor próbálni szeretnének – vázolta fel a helyzetet a főszervező. Az ügyet bonyolultabbá teszi, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar a honlapján már beharangozta az augusztus 30-i koncertet, amellyel tisztelettel adóznak a Beethoven-év előtt is, előadják a Hősök terén a jubiláló szerző 9. szimfóniáját, amelynek utolsó tételében felcsendülő Örömóda dallama ma az Európai Unió hivatalos himnusza.

Karácsony Gergely sajtófőnöke lapunk kérdésére azt mondta: „Nem szerveztünk rá a másik eseményre, a két rendezvény nem egy időben kerül megrendezésre.”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.