Drónt vetnek be a közlekedési szabálysértők ellen

Egyelőre csak Nógrád megyében érheti égi meglepetés a közlekedési szabályok megszegőit.

2020. 08. 12. 19:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nógrád megyében már nemcsak az országszerte bevált Pofátlan(TAN)ító egységek buktatják meg a szabálytalankodókat, hanem egy drón is – írja a Közlekedésbiztonság című szakportál. Az eszköz előnye, hogy nem menti meg a bírságtól azokat a szabálytalankodókat, akiknek a szembe jövők villogtatva jelzik, a közelben sebességet mér a rendőrség vagy találomra félreállítják az autósokat szondáztatásra, igazoltatásra. Azok sem menekülhetnek, akik messziről kiszúrják a Pofátlan(TAN)ító civilnek látszó rendőrautókat, megtanulják a rendszámukat vagy messziről kiszúrják a bennük ülő egyenruhásokat. Az égből senki sem várja az ellenőrzést, így igencsak meglepődik a szabálytalankodó, amikor a tetthelytől akár kilométerekre is megállítják, és közlik, hogy a drón lebuktatta őket. Volt olyan, aki csak azért ment be a főkapitányságra, hogy megnézze a drón felvételét, annyira hitetlenkedett a történtek miatt, a felvétel láttán azonban kénytelen volt feltenni a kezét és kifizetni a bírságot.

Salgótarjánban olyan nagy hatékonysággal működik az eszköz, hogy már egy második szerkezet üzembe helyezésén dolgoznak.

 

– A drón nagy területet lát be a magasból, így lényegesen nagyobb körzetet lehet egyidejűleg megfigyelés alatt tartani, mint gépkocsiból vagy motorról. Ráadásul a magasból pontosabban meghatározható, hogy valaki behajtott-e a kereszteződésbe, ráhajtott-e a zebrára – mondta a Közlekedésbiztonságnak Palkovics Viktor alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, aki szerint nincs olyan közúti szabálysértés, amit csak drónnal lehetne leleplezni, ám így sokkal egyszerűbb.

Emellett a drón azért hatékonyabb a földi járőröknél, mert az autósok számára gyakorlatilag láthatatlan.

– Az autósok nem fent keresik a „rendőrt”, ha valamilyen szabályszegést készülnek elkövetni, vagy ha már meg is tették, hanem maguk előtt és mögött. Emellett figyelik a többi közlekedő jelzéseit is – szögezte le a szakportálnak Palkovics alezredes.

Az egyik szabálytalanságon kapott autós így foglalta össze a történteket. Nem az volt, mint amit a YouTube-ra feltöltött rendőrségi videókon látni, hogy az ember áthajt a piroson és már villog is mögötte a kék lámpa. Én átcsúsztam, körülnéztem, hogy nincs-e a közelben rendőrautó, de nem volt. Megnyugodtam. Aztán egyszer csak jött egy járőrkocsi, ami a kereszteződés közelében sem volt, amikor én áthajtottam ott. Azt mondták, hogy drónos ellenőrzés van, és engem a magasból szúrtak ki, hogy áthajtottam a piroson. Felajánlották, hogy megnézhetem a mozit, de azt inkább kihagytam.”

A drónos Pofátlan(TAN)ító egyelőre csak Nógrád megyében dolgozik, ám nem zárható ki, hogy a kedvező tapasztalatok alapján hamarosan más megyékben is átveszi a rendőrség az égi ellenőrzés módszerét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.