Gyilkos dizájnerdrog szedi áldozatait országszerte

Orosz rulettet játszik az, aki az újonnan megjelent kínai dizájnerdrogból fogyaszt – eddig 11-en haltak bele.

2020. 08. 11. 14:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május végétől tizenegy halálos áldozata van – eddig – az újonnan megjelent kínai dizájnerdrognak. Az első azonosított áldozat, egy 23 éves fiatalember a miskolc–lyukóvölgyi helyi buszon lett rosszul, a mentők már nem tudták megmenteni az életét. Borsodban eddig öt halálos áldozatot, országszerte még hatot követelt az új, korábbinál is életveszélyesebb szer. Mindezt Csákó Ibolya rendőr alezredes, az ORFK kiemelt főreferense ismertette a rendőrség keddi sajtótájékoztatóján.

AZ ORFK monitorozza és figyeli a kábítószerrel kapcsolatos folyamatokat. Ennek része a droggal kapcsolatba hozható halálesetek körülményeinek aprólékos vizsgálata. A 23 éves fiatalember halálával kapcsolatban merült fel, hogy az eset egy új dizájnerdroggal hozható összefüggésbe, a gyanút a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Kábítószervizsgáló Szakértői Intézet szakértői megerősítettek.

A vizsgálatok eredménye szerint az elmúlt két hónapban 11 olyan haláleset történt, amelyben vagy az elhunyt szervezetéből, vagy a környezetében található anyagokból ugyanaz a dizájnerdrog volt beazonosítható.

A legfiatalabb áldozat 23, a legidősebb 36 éves volt. Volt olyan eset, amikor egy házaspár együtt szívott új vegyülettel átitatott dohányt, amibe a férj belehalt, a felesége túlélte.

Az áldozatok drogfogyasztók voltak, halálukat megelőzően fáradékonynak bizonyultak, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, a halál előtt görcsös rohamuk volt, több esetben őrjöngtek. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a miskolci gettókban, Lyukóvölgyben és a „számozott utcákban” szedett áldozatot az új, kínai gyilkos szer. Még Nógrádban, Tolna, Fejér, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint Budapesten halt meg drogfogyasztó ettől az új szertől, amely május végén jelent meg itthon az utcai forgalomban, és eddig 51 különböző lefoglalásban azonosították.

Mindössze egy nagyfröccs áráért már hozzá lehet jutni a dizájnerdroghoz, amelynek grammja 1000-1500 forint, így egy adag 500 forintért már elérhető. Legtöbbször „varázsdohány” néven ismert, szintetikus hatóanyaggal átitatott dohánymintát, néhány esetben átitatott zöld gyógynövénytörmeléket, illetve barnás-narancssárgás színű, por formájú, közel tiszta hatóanyagot foglalt le a rendőrség. Az új hatóanyag leggyakrabban az ország északkeleti megyéiben és Budapesten fordult elő, de az ország többi régiójában is azonosították már egyes lefoglalt mintákban.

A szakértők szerint az új dizájnerdrog a korábbi hasonló vegyületeknél sokkal veszélyesebb, ám külsőre nem különböztethető meg a más hatóanyagot tartalmazó „herbál”, illetve „varázsdohány” készítményektől, illetve ezek tiszta formában is előforduló hatóanyagaitól. A fogyasztóknak, illetve a közvetlen dílereknek fogalmuk sincs arról, hogy gyilkos szerről van szó, és hogy a fogyasztó úgymond orosz rulettet játszik: vagy túléli az első használatot, vagy nem.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nyomozók egyébként már azóta, hogy drogos „zombik” lepték el a gettókat, folyamatosan fogják el a dizájnerdrogot kínáló dílereket, kedden három újabb csuklójára került bilincs.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=GnNieEqC5AI&feature=emb_title&has_verified=1

 

Tolnában még 2018-ban halt meg egy herbált fogyasztó fiatal, idén július 22-én a drogot áruló teljes bűnszervezetet felszámolták a megyei nyomozók.

A szintetikus kannabiodok csoportjába tartozó új vegyületről a szakértői intézet igazgatója, Csesztregi Tamás igazságügyi vegyészszakértő elmondta: két hónapja még a létezéséről sem tudtak. A „4FMDMDBIKA” nevű szer első európai megjelenése Belgiumhoz köthető, ahol egy kínai postai csomagban találták meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Drog Fókuszpont a kábítószerügyi statisztikai adatgyűjtő szerepkörénél fogva a lakossági általános tájékoztatás mellett az ORFK-val is együttműködik: riasztást ad ki a szakmai szervezet és drogbetegellátó helyek számára arról, hogy a hazai piacon új anyag jelent meg. Így tették ezúttal is – mondta el Horváth Gergely, a fókuszpont vezetője.

Az ORFK korábban kezdeményezte a Büntető Törvénykönyv pszichoaktív szerek kereskedelmére vonatkozó büntetési tételének – jelenleg maximum öt év szabadságvesztés szabható ki – súlyosítását. Ennek következtében január 1-jétől akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható a dizájnerdroggal való kereskedésért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.