időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Jövőre is milliárdos támogatás jár a tanodáknak

Forrás: MTI
2020.08.04. 15:08

A Belügyminisztérium (BM) társadalmi esélyteremtési főigazgatósága meghirdette a tanodák jövő évi támogatására szóló pályázatot, az intézmények összesen 2,507 milliárd forintot nyerhetnek el. Langerné Victor Katalin, a tárca társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a Nógrád megyei Etesen augusztus 4-én délelőtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a pályázatot hazai forrásból finanszírozzák, a kormány 2019 óta a központi költségvetésből biztosítja a tanodák működését. Jelenleg 191 tanoda működik az országban. 2010 előtt 60, főleg civilek és egyházak által fenntartott tanoda volt, amelyek nem számíthattak megfelelő támogatásra.

A helyettes államtitkár utalt arra, hogy 2019 óta valamennyi, szolgáltatásként működő tanoda megkapja a támogatást. Langerné Victor Katalin a tanodák szerepéről szólva kiemelte, az intézmények hozzájárulnak a korai iskolaelhagyás csökkentéséhez. A tanodás gyerekek szinte száz százaléka továbbtanul, és minden harmadik középiskolás egyetemen folytatja a tanulmányait, így

a tanodák a szegénységet is mérsékelhetik.

Az etesi Kilátó Tanodában tartott rendezvényen a helyettes államtitkár megemlítette, hogy a tanodák a koronavírus-járvány idején is segítették a gyerekeket, nemcsak a tanulásban, hanem az étkeztetéssel és a tisztálkodási eszközök biztosításával is. A tapasztalatok alapján 340 millió forintos kerettel pályázatot írtak ki az interaktív és az esetleges online oktatás digitális felszereléseire, ebből az összegből a tanodák több mint 2500 tabletet, 436 laptopot és 1200 internet-előfizetést finanszírozhatnak.

A jövő évi 2,507 milliárd forintos keretre szeptember 14-ig lehet pályázni. Sztojka Attila, a BM társadalmi esélyteremtési főigazgatóságának vezetője kihangsúlyozta, ez a keretösszeg működési támogatásként legfeljebb kilencmillió forintos, projektek finanszírozására, amely egy-egy pályázat esetében a 13 millió forintot is elérheti intézményenként, amihez a tanodáknak egyéni fejlesztési tervet kell készíteniük. A tanodarendszer 1500 embernek ad munkát.

Az ország tanodái több mint ötezer hátrányos helyzetű tanulóval foglalkoznak,

iskolán kívüli foglalkozásokkal segítik a nehéz szociális körülmények között élő diákokat. Csoportos és egyéni felzárkóztató programokat is szerveznek. Az oktatási feladatok mellett a tanodák segítenek a szakmaválasztásban és a közösségépítésben. A programban általános és középiskolás tanulók vesznek részt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.