Történelmi magyar családok emléknapja a Nemzeti Múzeumban

„A magyar nemesek megfogyva bár, de ma is itt élnek közöttünk.”

2020. 08. 30. 13:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Széchenyi, Forgách, Nyáry, Bethlen és Károlyi- nevek, melyeket a történelemkönyvekből ismerünk, híres férfiak, nők, akik sokat tettek nemzetünkért. A Gróf Széchenyi Család Alapítvány a Magyarország történelmének formálásában szerepet vállaló családok ma élő leszármazottaival összefogva harmadik alkalommal tartotta meg szombaton a történelmi családok emléknapját, amely lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők évről évre megemlékezzenek elődeikről, elmondják gondolataikat az aktuális közéleti, gazdasági kérdésekről.

A Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn (gróf Széchenyi István) mottó jegyében idén – a vírushelyzet miatt – zárt körben tartották meg az emléknapot, ahol minden évben több történelmi magyar család képviselteti magát.

Délelőtt 10 órakor kezdődött a program a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében, Dévai Nagy Kamilla előadásával. A rendezvény megálmodója és fő szervezője a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumi elnöke, Széchenyi Tímea, aki a múzeum alapítójának, gróf Széchényi Ferenc Pál fiának egyenes ági leszármazottja. Nemzetünk és hazánk kulturális örökségének megőrzésében és megismertetésében a Gróf Széchenyi Család Alapítvány évek óta programok és rendezvények sorával igyekszik részt vállalni. Tevékenységük által szeretnének hidat építeni a múlt és a jelen, valamint társadalmunk tagjai, és a gazdaság, kultúra, oktatás, sport területén munkálkodó intézmények, szervezetek között. 2013-ban hozták létre az alapítványt a Széchenyi család Pál és István ági, Magyarországon élő családtagjai közül néhányan.

Tevékenységük az örökségük folytatásának és ápolásának köréből tevődik össze. Széchenyi Tímea köszöntőjében idézett néhány gondolatot, melyek a tavalyi emléknapon hangzottak el védnöküktől, Gudenus János Józseftől: „ A magyar nemesek megfogyva bár, de ma is itt élnek közöttünk. Az emléknap lehetőséget ad arra, hogy évről évre megemlékezzünk a nagy elődökről, elmondjuk gondolatainkat, hogy ők mégse vesszenek el a feledés homályában. Ne vesszen el keresztény hitünk, család- és hazaszeretetünk, viselkedéskultúránk, amely az identitásunk része, és ehhez ragaszkodunk.”

A családok képviselői

Varga Benedek, a Nemzeti Múzeum igazgatója köszöntötte a családok képviselőit és örömét fejezte ki, hogy a múzeum dísztermében, méltó helyen tartják az emléknapot. Az elhangzott előadásokban a felmerülő kérdések között szerepelt többek között, hogyan látják a családok képviselői magyarságunk évszázadokon átívelő történelmi hatásainak ismeretében az új koronavírus miatt kialakult helyzetet, milyen jövőkép körvonalazódik előttük, hogyan látják a következő emberöltőt. Mit lehet tenni nemzeti identitásunkért a kialakulóban lévő globalista világszemlélet ellensúlyozása érdekében? Hogyan erősíthető a nemzeti összetartozás tudata?

A történelmi családok korábbi nemzettámogató tevékenysége milyen módon bontakozhat ki a XXI. századi magyarság fejlődését szolgálva?

„Tapasztaljuk, hogy ez a kérdés még most sem került nyugvópontra és a kedélyeket felkorbácsolhatja, akik reagálnak az eseményre, vagy nagyon őszintén támogatják, vagy határozottan elutasítják.”

A történelmi családok részéről felkért előadók többek között Bethlen Farkas, Károlyi György, Nyáry György és Szabó Antal, a Forgách család képviselője. Beszédet tartott még Pajor András, a Keresztény Kulturális Akadémia elnöke. Az emléknapot ökumenikus emlékistentisztelet zárta, melynek házigazdái a katolikusok képviseletében Pajor András atya, Somogyi Péter református lelkész, valamint Cselovszky Ferenc evangélikus lelkész.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.