időjárás 15°C Malvin 2022. október 1.
logo

Bosszút állhat Miskolc vezetése a plágiumvád miatt

Borsodi Attila
2020.09.04. 11:40
Bosszút állhat Miskolc vezetése a plágiumvád miatt

Nagyon úgy tűnik, hogy politikai bosszúra készül a plágiumvádak miatt Miskolc balliberális vezetése és a közgyűlés többségét adó Velünk a város frakció ahelyett, hogy a saját soraikban megkeresnék a felelősöket – erről beszélt ma egy sajtótájékoztatón a város pénzügyi bizottságának elnöke. Soós Attila (Fidesz–KDNP) a napokban leplezte le a gazdasági programtervezetet; arra mutatott rá, hogy a Veres Pál-féle városvezetés összeollózta azt az anyagot, amely legalább 55 meg nem jelölt forrást tartalmaz.

– Többek között olyan városok anyagait használták fel, mint Debrecen, Szeged, Rétság és Újhartyán, de építettek Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér megye korábbi tudására is. Sok anyagot emeltek át a kormány oldaláról, de pikáns, hogy egy teljes bekezdést nagy valószínűséggel Székelyudvarhelyről vettek át – mondta korábban az ügyben lapunknak Soós Attila.

A kormánypárti politikus most arról beszélt, hogy miután a Fidesz–KDNP leleplezte az összeollózott gazdasági programot, a városvezetés politikai támadásba kezdhet, és olyan információik vannak, hogy újabb jobboldali érzelmű hivatali munkatársakat rúghatnak ki. – Pedig csak az igazságot mondtuk. Ha ugyanis azt állítjuk egy csokiról, hogy lopott alapanyagokból készül, a helyzet nem változik meg attól, ha felírják a termékre, hogy honnan csenték el az összetevőket – emelte ki Soós Attila. A politikus ezzel a város mentegetőzésére reagált. Miskolc vezetése ugyanis azzal védekezik – erről közleményt adtak ki –, hogy a gazdasági programban nem valósult meg sem jogi értelemben, sem tényszerűen plágium. Ezt érdekes módon többek között azzal magyarázzák, hogy plágium csak szerzői művek esetében értelmezhető. – Így fogalmilag kizárt, hogy a gazdasági program keretei között megvalósuljon, mert az nem szerzői mű, hanem egy tényfeltáró és stratégiai lehetőségeket összegző munkaanyag – hangsúlyozták. Hozzátették: Veres Pál polgármester személyes utasítására a gazdasági programot összeállító munkatársak mégis elkészítik, és a gazdasági programhoz csatolják a forrásjegyzéket.

Soós Attila azonban ma kiemelte: ezzel a probléma nem oldódik meg, mert ettől a gazdasági program csak egy összeollózott anyag lesz. Szavai szerint a program elkészítéséhez nem máshonnan kellett volna ötleteket, terveket szerezni, hanem a miskolci szürkeállományt kellett volna használni. – Mi büszkék vagyunk a miskolci emberek tudására, amire építkezni lehetne, de a városvezetés nem teszi – fűzte hozzá a kormánypárti politikus.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.