Javul az egészségügyi és szociális intézmények gazdálkodása

Az Állami Számvevőszék utóellenőrzése szerint 24 egészségügyi, szociális intézményből 22-nél javult a közpénzügyi helyzet, azaz csökkent a szabálytalan működés kockázata – közölte a számvevőszék csütörtökön az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 09. 03. 11:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írták, az ÁSZ utóellenőrzés keretében vizsgált – kockázati alapon kiválasztott – 24 egészségügyi és szociális intézményt.

A 24 intézményből 16 kórház, ebből hat ellátási területe város és annak vonzáskörzete, hat megyei, három budapesti, egy pedig országos járó- és fekvőbetegek diagnosztikus és terápiás szakorvosi, rehabilitációt és követéses gondozási ellátást biztosítja.

A további nyolc intézmény szociális ellátást nyújt, ezek közül három gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátórendszer részeként.

Az ÁSZ 2016–2018 között már vizsgálta az intézmények gazdálkodását, és akkor számos javaslatot tett az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás érdekében.

Most az utóellenőrzés során az ÁSZ azt értékelte, hogy a vezetők a korábbi ellenőrzés során meghatározott feladatokat végrehajtották-e és ezzel csökkentették-e a szabálytalan működésből adódó kockázatokat.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította: 15 intézménynél hasznosultak a korábbi ellenőrzés javaslatai, a hiányosságokat kijavították, így csökkent a szabálytalan működés kockázata.

Hét intézménynél azonban nem hajtották végre maradéktalanul az intézkedési tervet és az irányító szerv felé történő beszámolással kapcsolatos előírásokat, de az ebből fakadó kockázatokat mérsékelte a belső ellenőrzésük.

Két intézménynél magas kockázatot állapítottak meg az utóellenőrzés során, ezeknél az ÁSZ szerint nem tartották be a külső ellenőrzéshez kapcsolódó jogszabályi előírásokat, ezért működésük kiemelt kockázatot hordoz.

Az utóellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a szabálytalan működés kockázatainak csökkentése érdekében figyelemfelhívó levelet küldött kilenc intézmény vezetőjének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.