Svéd embercsempészeket fogtak el Biharkeresztesnél

A svéd állampolgárok illegális bevándorlókat akartak szállítani a bérelt autóikkal.

Végh Attila
Forrás: Police.hu2020. 09. 15. 12:05
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debreceni Járásbíróság szeptember 14-én meghozott döntése értelmében harminc napra letartóztatásba került az a két svéd férfi, akik autóikkal több migránsnak is segítséget nyújtottak az uniós határok jogellenes átlépéséhez. A célállomás Stockholm lett volna, de a magyar rendőrök közvetlenül a beszállást követően már le is kapcsolták a skandináv embercsempészeket – olvasható a Police.hu-n.

A Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai szeptember 12-én Biharkeresztes területén észrevettek egy svéd rendszámú autót. Mivel arrafelé nem számítanak mindennaposnak a magyar–svéd baráti összejövetelek, és egy közeli településen egy másik svéd rendszámú jármű is feltűnt, a járőrök ellenőrizték a gépjárműveket.

A két autót két svéd állampolgárságú sofőr vezette, akik hazájukban bérelték a járműveket. Az egyik autóban négy, a másikban három magát irakinak valló fiatal férfi ült utasként, elmondásuk szerint nemrég lépték át illegálisan a magyar–román határt, gyalogosan. Előre meg volt szervezve a találkozó a svédekkel, az illegális bevándorlók előre kifizették a fuvardíjat, hogy a terveik szerint megállás nélkül másnapra már célba érjenek.

Az illegális bevándorlókat a magyar rendőrök visszakísérték a határra és átadták a román hatóságoknak, a két svéd ellen viszont a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya indított eljárást embercsempészet bűntett elkövetésének gyanújával. A gyanúsítottakat ügyészi indítványra letartóztatásba helyezte a bíróság, a nyomozóhatóság szerint a kényszerintézkedés segíthet abban, hogy az embercsempészektől és a migránsoktól beszerzett információk segítségével kiderítsék a bűnözői hálózat további tagjainak kilétét is. A svédek autóit is lefoglalták, azokat csak a jog szerinti tulajdonos viheti majd ki az eljárás lefolytatása után az országból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.