időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Karácsony Gergely szó nélkül hagyta a Nemzet Zászlója rendezvényt

Nagy Orsolya
2020.09.01. 16:12
Karácsony Gergely szó nélkül hagyta a Nemzet Zászlója rendezvényt

Hiába kérték fel Karácsony Gergely főpolgármestert a Nemzet Zászlója hazafias rendezvény nyitóbeszédének megtartására, Budapest első embere még szóra se méltatta az esemény szervezőit.

A Nemzet Zászlója rendezvény megnyitóján a főszervező, Szilágyi Ákos átadta a szót Karácsony Gergelynek. A résztvevők hiába várták a főpolgármester megszólalását, fél percen keresztül néma csend honolt az óriási nemzeti színű kokárdává változtatott Hősök terén.

A főszervező a Magyar Nemzetnek elmondta, a főpolgármester még arra sem méltatta a rendezvényt, hogy egy e-mail-üzenetben udvariasan elutasítsa azt. – Némán maradása után visszavettem a szót, és leszögeztem: elgondolkodtató mindaz, amit hallottunk. Azt hiszem, ezen üzenet fényében még érthetőbb, miért vagyunk itt, és miért kell itt lennünk minden évben – mondta Szilágyi Ákos. A szervező hozzátette: felkérő levelünkben arra kértük a főpolgármestert, amennyiben nem tud részt venni, egyik helyettese révén tolmácsolja gondolatait a magyar lobogóval kapcsolatban.

Az Országgyűlés 2014. december 17-én a magyar zászló és címer napjává nyilvánította március 16-át. Ezen ünnepnap tiszteletére három évvel ezelőtt útnak indították a Nemzet Zászlója rendezvényt az Andrássy úton, amelynek keretében egy 1848 méter hosszú, két méter széles nemzeti színű zászlót visznek végig 1848 ember segítségével az Operától a Hősök terére, ahol egy élő kokárdát alkot az óriás zászló, majd kezdetét veszi az ünnepi műsor. A Covid-járvány kitörése miatt idén az eredeti dátum helyett a második bécsi döntés, Észak-Erdély és Székelyföld visszacsatolásának nyolcvanadik évfordulójára időzítették az eseményt.

Mint arról korábban beszámoltunk, kis híján el kellett halasztani a Nemzet Zászlója rendezvényt, mivel a főváros ugyanarra az időpontra szervezte a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjét, amikor a rendőrségnél korábban bejelentett hazafias rendezvény zajlana. A tervek szerint a zenekar az Európai Unió hivatalos himnuszát, az Örömódát játszotta volna. Végül a Budapesti Fesztiválzenekar lemondta koncertjét, mert a főváros tévedett, amikor egy már bejelentett rendezvényre rászervezte a szellemiségben ellentétes koncertet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.