Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

A balliberális városvezetés a tönk szélére juttatta a váci színházat

Hertelendy Gábor
2020.10.07. 13:54

Nem csillapodnak a kedélyek a Váci Dunakanyar Színház körül, jelenleg sem szakmai, sem gazdasági terve nincs a balliberális polgármester, Matkovich Ilona emberének. Az önkényesen megválasztott Varga Katalin megbízott igazgatóként alkalmatlan a színház irányítására – derül ki a színház rendezője, Pataki András szavaiból. A kulturális intézmény társulat és dolgozói állomány híján elvesztheti a tavaly elnyert kiemelt státusát, így a vezetés további támogatásokról mondhat le.

Szakmai szempontból elfogadhatatlan pályázatot nyújtott be a balliberális váci polgármester, Matkovich Ilona embere egyetlen pályázóként az igazgatói posztra – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Pataki András rendező. A színház szakmai bizottságának tagja kiemelte, Varga Katalin dolgozatát hat:három arányban szavazták le az önkormányzati delegált jelenlétében tartott ülésen, mivel nem tartalmaz semmiféle szakmai víziót a színház működésével kapcsolatban. Ráadásul gazdasági elképzelést sem fogalmazott meg a megbízott ügyvezető-igazgató a jövő évre nézve, mindössze az idei üzleti tervet ismerhette meg a bizottság. Eszerint 58 millió forintra becsülték a költségvetést úgy, hogy ötvenmillió forint helyett – az önkormányzati finanszírozások arányában – mindössze 23 millió forint állami támogatás áll rendelkezésére a színháznak, költségcsökkenéssel pedig nem is számolnak. Így a költségvetési tervezet borítékolhatóan nem lesz tartható – közölte Pataki András. A rendező arra is felhívta lapunk figyelmét, hogy a váci intézmény elveszítheti kiemelt státusát, mivel jelenleg társulat, színházi alkotóműhely, elképzelés és komolyabban vehető dolgozói állomány nélkül folytatja működését, ugyanis mindössze hárman-négyen végzik a munkájukat az intézményben. Varga Katalin arról sem tudott tájékoztatást adni a bizottságnak, hogy a város és a színház által megköttetett közhasznúsági szerződés mennyi előadás- és mekkora nézőszámot tartalmaz. A pályázat ezenkívül mindössze öt sorban mutatja be az új művészeti vezető, Molnár Bence személyét, akit így a bizottság csak felületesen ismerhetett meg.

Varga Katalin terve szerint egyéb civil foglalkozás mellett dolgoznak majd az alkotók, színészek, amely egy „tipikus amatőr színjátszóköri létezés” – véli a bizottsági tag. Abszurdnak nevezte, hogy a megbízott ügyvezető „két hétre előre sem látja a jövőt”, miközben az igazgatói pályázat öt évre szól. Az ügyvezető igazgató még júliusban arról nyilatkozott a váci ESTV-nek, hogy egységesítené a kulturális intézményeket, amelyről – Pataki András megfogalmazása szerint – sem a dolgozatában, sem pedig a tanácsülésen nem beszélt, ugyanakkor a rendező elképzelhetőnek tartja a szándék megvalósulását. Emellett az ülésen Varga a színház működését egy „színjátszóköri álomnak”, a középiskolás korosztály színházba történő bevonzását pedig utópiának nevezte. – Ha mindezeket az ügyvezető tényleg így gondolja, részéről a színház komolyan vétele nem áll fenn – tette hozzá lapunknak a rendező.

A Magyar Nemzet az ügyben e-mailben kereste meg Matkovich Ilonát, aki lapzártáig nem nyilatkozott. Tőle többek között azt akartuk megtudni, mit szól Varga Katalin elégtelen igazgatói pályázatához, a kiemelt státus lehetséges elvesztéséhez, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy Vác első embere korábban miért indított hadjáratot Varga elődje, Kis Domonkos Márk ellen.

Mint ismert, Vácon az ellenzéki összefogás színeiben tavaly ősszel nyerni tudó Matkovich Ilona polgármester és a helyi színházi vezetés között annyira elmérgesedett a viszony, hogy a balliberális városvezető a váci ESTV élő adásában fenyegette meg Kis Domonkos Márk színházi igazgatót tavaly decemberben. A Jászai Mari-díjas színész február 29-én, nyolc év után „közös megegyezéssel” távozott a Váci Dunakanyar Színház éléről, majd Matkovich a márciusi testületi ülésen kijelentette, lojalitást vár el a szakmai testület részéről. Kis Domonkos Márk melletti kiállásuk jeleként tizennégy dolgozó jelentette be távozását. Márciusban kinevezték a balliberális városvezető emberét, a szakmában ismeretlen Varga Katalint, akinek víziójáról a pályázatából sem lehetett megtudni többet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.