A Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsáról vitatkoztak

Nem volt indulatoktól és személyeskedésektől mentes az SZFE-üggyel kapcsolatos vita, az Identitás Generáció vezetője anarchista állapotokról beszélt, Molnár Áron szerint az egyetemfoglalás és a tüntetés az egyetlen eszköze a hallgatóknak.

Hertelendy Gábor
2020. 10. 02. 21:44
null
2020.09.03. Budapest Színház és Filmművészeti Egyetem Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen pikánsnak ígérkezett a Jövő TV által szervezett péntek esti vita, ahol Bódi Ábel, az Identitás Generáció elnöke, valamint Molnár Áron, alias NoÁr „beszélgetett” egymással. Míg a jobboldali aktivista másfél hete a Vas utcai épületre molinót helyezett ki „Itt nem lesz 1968!” felirattal, addig a művész az SZFE melletti tüntetéseken vett részt, és balladákat írt az intézményt elfoglalókhoz.

Bódi Ábel az alaptörvényre hivatkozva elmondta, hogy a tulajdonos dönt az egyetem működéséről, nem pedig a hallgatók. A jobboldali aktivista a tanköztársaság megalapítását a kommunizmushoz, a maoizmushoz hasonlította, szerinte ugyanis a hallgatóknak nincs joguk dönteni az egyetem sorsáról.

– Ha a hallgatóknak nem tetszik az egyetem vezetése, lépjenek ki, és alapítsanak új egyetemet!

– fogalmazott Bódi Ábel, aki azt is elmondta: még a balliberális médiumok is elismerik, hogy a hallgatók és a tanárok közül sem mindenki ért egyet a hangadókkal.

NoÁr kifejtette, hogy az állam feladata az egyetem függetlenségének biztosítása, ami szerinte nem történt meg. Okfejtése szerint a hallgatóknak mindössze a tüntetés és az épületek elfoglalása maradt eszköznek a „hatalommal” szemben. Az egyetem új vezetésével kapcsolatban közölte, hogy

illegitimnek tekintik Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök és Szarka Gábor kancellár személyét,

mivel nem a diákokkal, illetve a régi szenátussal egyeztetve nevezték ki őket, hanem a kormány „önkényesen”. Továbbá sérelmezte, hogy Vidnyánszky Attila Lenin-fiúknak nevezte a tüntetőket. Bódi Ábel annyit tett ehhez hozzá, hogy az eszköz más, az ideológia ugyanaz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.