A tüntetők nem engedték be az SZFE-re az egyetem kancellárját + videó

Immár másodszor sem engedték be a hallgatók Szarka Gábor frissen kinevezett kancellárt a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. A vezetés többé nem vállal felelősséget a Vas utcai épületért, a sztrájkolók pedig elutasítják az SZFE modernizálását, és a kuratórium lemondását követelték.

Hertelendy Gábor
2020. 10. 08. 10:34
null
Fotó: Éberling András és Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több dokumentum várja készenlétben, hogy ezeket aláírjam, ezek között nagyon fontos szerződések, pénzügyi dokumentumok, teljesítési igazolások vannak.

– Ennek következtében, ha én nem tudok bemenni az épületbe, akkor sajnos a mai napon nem fogom tudni ezeket aláírni. Annak kell vállalnia a felelősséget, aki önöket ideküldte – mondta Szarka Gábor az egyetem kancellárja, miután a hallgatók nem engedték be a Vas utcai épületbe. A kancellár szeretett volna egy, az „arcát felvállaló” hallgatókat képviselő személlyel tárgyalni, azonban ez kudarcba fulladt. Az egyik hallgató azzal érvelt, hogy az épületen kívül is lehetőség van ezeket a dokumentumokat aláírni, ezáltal a fizetések átutalása is megoldható.

Szarka Gábor megjegyezte, hogy

elődjét, Vonderviszt Lajost is Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök aláírásával nevezték ki augusztusban, amely ellen nem volt kifogása a sztrájkolóknak, akit minden feltétel nélkül beengedtek az épületbe.

– Én ugyanannak a személynek, Vidnyánszky Attilának vagyok a kinevezettje, akinek a személyét most nem fogadják el és nem engedik be. Ez azt jelenti, hogy nem Vidnyánszky személyével vagy jogi személyiségével van kifogása az ítélőknek, hanem bizonyos személyekkel, akiket diszkriminálnak – fejtette ki a kancellár, aki a helyszínen felolvasta közleményét.

Szarka Gábor bejelentette, hogy

a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet megoldása érdekében a vezetés által felajánlott párbeszéd és megállapodás lehetőségét az egyetemfoglalók és a sztrájkbizottság is elutasította.

A mai napon a kuratórium felkérte az SZFE fenntartóját, hogy jelöljön ki új helyszínt a vezetés számára az oktatás megkezdése érdekében. A Vas utcai épületért, illetve az ott kialakult helyzetért a vezetés nem vállal felelősséget, valamint az oktatás szakmai tartalmáért sem felelős mától fogva – közölte a kancellár.

Ugyanakkor az épület üzemeltetését az ott dolgozók érdekében továbbra is biztosítják, amint erre lehetőség van. Ezúttal Szarka Gábor a kulturális szereplők támogatását kérte, hogy az egyetem épületének felújítása zökkenőmentesen menjen végbe.

Ezután a hallgatóság tíz pontban foglalta össze követelését, amelyekben elutasítják az egyetem modellváltásáról szóló törvényt, a kuratórium felügyelőbizottsága kijelölésének formáját, a fenntartó által rögzített alapdokumentumokat, valamint az „önkényesen” kinevezett új vezetőséget. Ezúttal a szenátus visszaállítását, az általuk elfogadott alapdokumentumok visszaállítását és a jelenlegi kuratórium lemondását, valamint az egyetem alapítványi fenntartásának eltörlését.

Szarka Gábor ezt követően újságírók kíséretében távozott a helyszínről, a hallgatóság pedig elénekelte „A titkos egyetem titkosan kezdődik” dalt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.