Állatéletekbe kerülhet a költségcsökkentés az Illatos úton

Hideg vízzel és klórtablettával takarítanak, állatorvosi felügyelet csak délutánig elérhető, a munkaidő lejárta után pedig nem minden esetben gyűjtik be a kóbor állatokat az Illatos úti ebtelepen – tudta meg a Magyar Nemzet. Egyéves késéssel reagált a kritikus állapotokra a főváros: Szabó Rebeka, fővárosi állatvédelmi biztos ma találkozik az Illatos úttal is kapcsolatban álló állatvédőkkel. Amióta Gyurcsány embere vette át a fővárosi állategészségügyi telep vezetését, folyamatosan romlik annak állapota. Közben a múlt héten a kormány állatvédelmi biztost nevezett ki, akinek feladatai közt szerepel a gyepmesteri telepek ellenőrzése is.

2020. 10. 05. 10:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Ovádi Pétert Nagy István, az agrártárca vezetője – közölte a kormány. A miniszteri biztos koordinálja az új veszprémi állatmenhely és kompetencia-központ kialakítását, valamint felméri az országos kóborállathelyzetet, és javaslatot tesz az országos ivartalanítási program kialakítására. Emellett felméri az országban található gyepmesteri telepek állapotát, és javaslatot tesz azok fejlesztésére vonatkozóan.

Lapunkhoz érkezett jelzések szerint a gyepmesteri telepek ellenőrzésére feltétlen szükség van, ugyanis a Tarlós-érában jól működő fővárosi állategészségügyi telepen, Karácsony Gergely egyéves regnálása alatt borzalmas állapotok alakultak ki. A Gyurcsány Ferenc korábbi személyi testőre, Handl Tamás által vezetett Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság számos költségcsökkentő intézkedése már állatéletet is követelt. A dolgozók által létrehozott Facebook-csoportba felkerült egy videó, amelyen egy epilepsziás kutya a haláltusáját vívja, mert nem kapott időben orvosi segítséget. A szakfelügyelet délután négyig kötelező, majd reggelig állatorvosi felügyelet nélkül vannak magukra hagyva a telepen tartott állatok, őket csak orvosi ellátást nyújtani képtelen gondozók felügyelik. Korábban, Tarlós István főpolgármestersége alatt az ehhez hasonló esetekben a gondozóknak volt lehetőségük állatorvos segítségét kérni.

Karácsony Gergely és Szabó Rebeka

Dódity Gabriella, a Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány (DOKTA) kuratóriumi tagja elmondta: számos állatvédő szervezettel és a telep azóta Karácsonyék által menesztett vezetésével rengeteget dolgoztak azon, hogy megmutassák és elérjék: gyepmesteri telepet is lehet az állatvédelmi, állatjóléti szempontoknak megfelelően működtetni. Ennek egyik vívmánya volt, hogy 2012 óta nem volt helyhiány miatti altatás a telepen. Mint mondta, még emlékszik arra, hiszen Tarlós csapatában dolgozott, amikor a főpolgármester megkapta a bizalmat a budapestiektől, egy azonnali, 25 millió forintos támogatást adott az Illatos úti telepnek, látva az ottani körülményeket. Ezzel szemben most még vezetői javaslatban is megfogalmazzák mindazt a telepen, ami ellen éveken át állatvédők hada küzdött: a 15 napon túl bent lévő állatok túlaltatását. Dódity hozzátette: már akkor sejtették, hogy nincs minden rendben a telepen, amikor az alapítványuktól indoklás nélkül nem fogadták el a több millió forintos adományt, ami azóta is ott parkol a számlájukon. Dódity Gabriella kiemelte: a budapesti állatvédelmi megbízott kinevezése előremutató, de teljesen álságos, ha a háttérben közben ilyen szakmaiatlan döntések születnek.

Dódity Gabriella

Egy Illatos útra befutott telefonhívásból kiderült, hogy munkaidő után nem minden esetben mennek ki az állatbefogással megbízott állatvédők a közterületen kóborló állatok begyűjtésére. Közérdekű adatigénylésben lapunk kikérte a FÖRI-vel megkötött állatvédelmi szerződéseket, de a főváros önkormányzata nem bocsátotta rendelkezésünkre azokat. Így nem derült ki, hogy az állatvédelmi szervezetek mely feladatokra szerződtek az Illatos úti teleppel. Lapunk informátorai elmondták: egy dolog biztosan ismert, Handl Tamás szerződtetése komoly költségcsökkentéssel járt az ebtelepen. A takarítók hideg vízzel takarítanak, tisztítószerek helyett többségben klórtablettát használnak, estére elzárják a gázt a telepen, nincs fűtés és nincs mód esti állatorvosi ügyeletre sem.

Egy januárban írt vezetői utasítás újra nyitotta azt a lehetőséget, hogy a tizenöt napnál régebben bent lévő állatokat el lehessen altatni. Cikkünk után Karácsony Gerely főpolgármester kijelentette: nem lesz altatás az Illatos úton. A főpolgármester által állatvédelmi biztosnak kinevezett Szabó Rebeka egyéves késéssel fut a történések után. Úgy tudjuk: a Budapesti Állatvédelmi Charta egyik feladata lenne, hogy kiszervezzen a Gyurcsány-párti vezetés alól egyes fővárosi állatvédelmi feladatokat, azonban az állatégészégügyi telep feladatát nem tudják átvenni. A forráselvonás tarthatatlan és ezért is érthetetlen az a döntés, hogy a FÖRI nemrégiben minden előzmény és indoklás nélkül felmondta a DOKTÁ-val korábban kötött együttműködési megállapodást, és a négymillió forintos támogatást is elutasította.

Ahogy a Magyar Nemzet korábban hírt adott róla, az új vezetés tisztogatásba kezdett, rengeteg, az előző vezetés által kötött szerződést bontottak fel, köztük volt olyan szolgáltatási szerződés is, amelyet újrakötöttek, de már magasabb összegért.

A Magyar Állatvédők Országos Egyesületének elnöke nyílt levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez, azt kérve: olyan emberek kerüljenek az Illatos úti ebtelep élére, akik értenek az állatvédelemhez. Mészáros Gabriella úgy fogalmazott: kifejezetten aggasztó és nyugtalanító, hogy a főpolgármester nyilatkozataiban azt ígéri, nem lesz altatás az Illatos úton, mégis ezzel ellentétes irányú intézkedések történnek a fővárosi ebtelepen.

„Kérem szíveskedjen a FÖRI két első emberét, Handl Tamást és Miklós Anettet tisztségéből visszahívni vagy állatvédelmi továbbképzésben részesíteni, mert tevékenységük rosszabb helyzetbe hozza az Illatos úti kutyákat, mint amiben egyébként is vannak!” – szólította fel az elnök Karácsony Gergelyt. Hozzátette: Handl Tamás nem fogadja el az Illatos úti kutyáknak szánt civil segítséget, ami a kutyák számára hátrányos lehet. Miklós Anett a kutyák túlaltatására tett javaslatot, ami az állatok halálához vezethet.

„Ugyan burkoltan tette a javaslatát, viszont aki ismeri a vonatkozó jogszabályokat az tudja, hogy ez mit jelent. Ez elfogadhatatlan!” – írta Mészáros, aki emlékeztetett: az Illatos úti ebtelep hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt közel tíz évben, 2012 óta nincs helyhiány miatti altatás. Azt a meglévő kis jót, amit eddig az ebtelep elért, nem szabadna rombolni, így is sok kihívással küszködik a terület.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.