Erős kritika jelent meg az LMBTQ-könyvről egy balos hetilapban

A balliberális szemléletű Élet és Irodalomban is bírálták a Meseország mindenkié című genderpropaganda-könyvet.

Hertelendy Gábor
Forrás: Élet és Irodalom, Tibi Atya blogja2020. 10. 16. 17:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balliberális világnézetű Élet és Irodalomban megjelent cikkben irodalmilag értelmezhetetlen giccsnek nevezték a Meseország mindenkié című „mesekönyvet”.

– A cím már önmagában, deklarációként elég erőszakos, s a példaként rendbe állított szövegek e szerepüknek meg is felelnek. Szólnak, szépen, sorban, nemet váltó, a társadalmi nemi szerepekre fittyet hányó, fejlődésben megrekedt, örökbe fogadott, transzszexuális, aszexuális, félárva, bántalmazott, elhanyagolt, testi deformitással született, roma származású, homoszexuális mesehősökről. De bármennyire is agresszív a marginalizált helyzetben levők felmutatásának témája, mégiscsak akkor működhet üzenetként (a gyerekeknél is), ha a szövegek irodalmi értelemben vannak annyira jók, hogy meséknek lehessen nevezni azokat. Enélkül ugyanis csupán kínos kompendium marad az egész. Ahogy maradt is ez a kötet

– fejtette ki a cikket jegyző Lovász Andrea.

A gyerekirodalom-kutató szerint a kötet kilenc meséje közül „csak néhány van szerkezetileg, nyelvileg rendben, amelyikben nincsenek logikai hibák, rossz mondatok, idétlen nevek vagy giccsbe hajló kinyilatkoztatások. A szerző azt is megállapította, hogy „tragikus mondatokkal” és „érzelgős közhelyekkel” tarkították az LMBTQ-mesekönyvet. Lovász Andrea az országos botrányt okozó könyv legnagyobb hibájának mégis a humor mellőzését találja.

Mint ismert, a Labrisz Leszbikus Egyesület által kiadott LMBTQ-mesekönyv országszerte felháborodást váltott ki, a kormánypárti vezetésű Csepel és Mezőkövesd óvodáiban betiltották az érzékenyítő művet. Több politikus, köztük Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is felszólalt a kisgyermekek érzékenyítése ellen. Lapunk korábban azt is kiderítette, hogy a könyv munkafüzetét a Soros Györgyhöz köthető Ejha! nevű szervezetet készítette. A könyv ellen a CitizenGO indított petíciót, amely jelenleg több mint 88 ezer aláírásnál tart.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.