Fel kell készülniük a közlekedőknek az őszi időjárási viszonyokra

A hétvége rengeteg balesete is bizonyítja, a sofőrök egy része nem a nyári rutin alapján vezet.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 10. 26. 18:24
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őszi időjárásban nemcsak a csúszós utak, hanem a látási viszonyok megváltozása is komoly baleseti forrás. A rendőrség ennek érdekében indította el október közepén a decemberig tartó Látni és látszani kampányát. Az óraátállítással sem jobb a helyzet, egyre hosszabbak lesznek az éjszakák, már délután 16 óra körül sötétedik, egész nap lehet számítani a ködre, életmentő a közlekedésben a mesterséges fények, fényvisszaverő tartozékok használata.

Rengeteg baleset történt az októberi hosszú hétvégén. Péntek reggel egy ittas kalocsai férfi elgázolt egy motorkerékpárost, annak vezetője és utasa is életét vesztette. Még aznap délután Pilisszentkeresztnél egy kanyarban a csúszós avaron sodródott ki egy motorkerékpáros, nem élte túl az esést. Aznap este Kiszombor térségében is a látási és az útviszonyoknak nem megfelelő sebesség miatt történt baleset, több sérültet kellett kórházba szállítani.

Fotó: Police.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága idén október 20. és december 6. közötti időszakra összpontosította a Látni és látszani 2020 kampányát, amellyel az őszi – téli időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra, a korai sötétedésre, a ködre, a csúszós utakra szeretnék felhívni a figyelmet.

A látásvizsgálat is fontos

A közlekedési rendőrök szerint ebben az időszakban a sofőrök egyéni felelőssége, hogy felkészítsék járművüket a megváltozott út- és fényviszonyokra. Az őszi–téli átállással kapcsolatos felkészülés már most időszerű. Ennek keretében fontos a futómű, a gumiabroncsok, az akkumulátor, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése, a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék, páramentesítő használata, illetve a jégkaparó, a jégoldó spray beszerzése.

Fotó: Police.hu

A kampány során a rendőrök arra ösztönzik a gépjármű vezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőséggel, vizsgáltassák át az autójuk világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsait. Ugyanilyen fontos, hogy ellenőriztessék látásukat. Erre most térítésmentesen adnak módot a kampányt támogató optikusok. A vizsgálatokon megjelent gépjárművezetők részére a kampányhoz csatlakozott szervizek igazoló lapot adnak át, mely bizonyítja, hogy autójuk megfelelt a jogszabályokban előírtaknak. Az optikusoknál ingyenes látásellenőrzésre van lehetőség, ahol szintén igazoló lapot kapnak a résztvevők.

Társadalmi felelősség

A rendőrség a kampány során a forgalomban résztvevő járművek kivilágítására – az év egyéb időszakaihoz képest – kiemelt figyelmet fordít, de a láthatóság jegyében a kerékpárosok és a gyalogosok biztonsága is fokozottan előtérbe kerül. Nem a figyelmeztetés és a bírság a cél, hanem hogy a közúti közlekedés minden résztvevője felkészüljön a megváltozott közlekedési viszonyokra.

Az akció idén is fokozottan épít a társadalmi felelősségvállalásra. A közlekedésbiztonság társadalmi ügy, társadalmi felelősség is. Csak akkor lehet eredményes, ha fontosságát, kockázati tényezőit a közlekedés minden résztvevője felismeri és tesz is érte.

ORFK kampány

Az akcióban részt vevő szervizek listája megtalálható a kampány honlapján. A kezdeményezéshez idén is csatlakozott az OMV és a Continental. Az OMV a kampány ideje alatt országszerte hetente két alkalommal,két-két óra időtartamban biztosít helyet töltőállomásain a szakembereknek az ellenőrzésre. A Continental a szezonnak megfelelő abroncsok használatára, és azok állapotára – évjárat, profilmélység, abroncsnyomás – hívja fel a figyelmet.

Az ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokról az adott szervizben lehet bővebb tájékoztatást kérni. A kampány hivatalos honlapján megtalálhatók az akcióhoz csatlakozott szervizek, optikusok, OMV-töltőállomások, továbbá szerviz- és optikakereső szolgáltatás is segíti az érdeklődőket.

Hóként csúszhat az avar

A rendőrség vezetésbiztonsági szakemberei szerint a faleveles útszakaszon haladva ügyelni kell a sebességre, a kanyar ívének megválasztására és a fékezésekre is, mert a nedves avar jobban csúszik, mint a hó.

A nedves, átázott falevelekkel borított úton a hóréteghez hasonló módon romlik a gumiabroncs tapadási képessége. A falevelek ráadásul eltakarhatják, elfedhetik a útburkolat jelzéseit, hibáit, még a mély kátyúkat is.

Fotó: Police.hu

Az októberre és a novemberre jellemző a rengeteg lehulló falevél, ilyenkor az átlagosnál óvatosabban célszerű haladni erdős útvonalakon, valamint fás területek, ligetek környezetében. Körösi Zoltán vezetéstechnikai szakértő szerint a megváltozó tapadási viszonyok miatt ajánlott lassabb tempóban haladni, óvatosabb kormánymozdulatokkal, nagyobb követési távolsággal is elkerülhetők a balesetek. A motorosoknak még jobban kell figyelniük az erdei szerpentinek kanyarjaiban felbukkanó avarveszélyre, a két kerék hamarabb megcsúszik. A rendőrség az októberi hosszú hétvégén minden olyan úton ott lesz, ahol avarveszélyre lehet számítani, a helyszínen is figyelmeztetve a veszélyre a közlekedőket.

Szabályos ködlámpa-használat

Az első ködlámpa nem kötelező tartozéka a gépjárműveknek, de a hátsót, a ráfutásos balesetek megelőzése érdekben mindenkinek ajánlott beszereltetni. Az első ködlámpa hasznos eszköz, főleg a láthatóság szempontjából, de használata csak indokolt esetben engedélyezett, normális időjárási és látási viszonyok mellett zavarhatja a többi közlekedőt. Ha a jármű nem rendelkezik ködlámpával, a tompított fényszórót kell használni, a távolsági fényszóró erős fénye a köd páraszemcséiről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez. A rendőrség azt tanácsolja, a ködös útszakaszokon csökkentsék a sofőrök járművük sebességét, valamint tartsanak a szokásosnál nagyobb követési távolságot és tartózkodjanak az előzéstől! A ködben a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken, veszélyekkel, kockázatokkal kell számolni!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.