Magyarország bízik a jelenleg hatályos védelmi intézkedésekben

Európa-szerte egyre keményebb szigorításokkal próbálják megfékezni a koronavírus-járvány terjedését.

Veres László István
2020. 10. 31. 16:29
UK In Sixth Week Of Coronavirus Lockdown
A rejtőzködő alkotó egyik Covid-biztos falképe az angliai Bristolban. Banksy rajzból majdnem megbukott az iskolában Fotó: Dan Mullan Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte meghaladta a 45,5 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma, a járványhoz köthető áldozatok száma pedig megközelíti az 1,2 milliót. A legtöbb Covid-pozitív estet az Egyesült Államokban regisztrálták, ahol már átlépte a kilencmilliót a fertőzöttek száma, és több mint 229 ezren hunytak el a betegség következtében. Őket követi India több mint 8,1 millió fertőzöttel és 121 ezer feletti elhunyttal, majd Brazília következik 5,5 millió igazolt koronavírusos esettel és 160 ezret megközelítő halottal.

Egymillió feletti fertőzöttet regisztráltak még Oroszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Argentínában és Kolumbiában, de napokon belül az Egyesült Királyság is eléri ezt a betegszámot.

Magyarországon ezzel szemben arányaiban is jóval kevesebb, a szombat reggel közzétett adatok szerint 75 321 a járvány kezdete óta beazonosított pozitív esetek száma, az aktív fertőzöttek pedig jelenleg 54 539-en vannak. Hazánkban a koronavírus szövődményeiben elhunytak száma 1750 fő. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy nem a szabályok számának a szaporítása, hanem a meghozott intézkedések betartása és betartatása a legfontosabb.

A pandémia jelenlegi gócpontja éppen földrészünk, ezen belül pedig Belgiumban a legdrámaibb a helyzet; a Magyarországnál alig népesebb országban eddig több mint 11 ezren haltak meg a járvány miatt. Ez – a népességarányhoz képest – Európa legrosszabb adata, de a világon is csak Peruban tragikusabb a helyzet. Belgium október végére lett kontinensünk legfertőzöttebb országa lett (1306 eset/százezer fő), az európai tendenciáknak megfelelően a vírus leginkább az aktív korosztályokban terjed. Jelenleg közel ezerkétszáz 40 éven aluli személyt ápolnak kórházban, közülük hatszázan 30 évnél fiatalabbak, a helyzet pedig annyira súlyos, hogy gyakorlatilag összeomlott a kórházi ellátás, és a háziorvosi rendszert sem tudják fenntartani. Éppen ezért a Benelux államban a hétvégétől Európa legszigorúbb szabályait léptetik életbe. Ennek részeként jelentősen korlátozzák a vásárlási lehetőségeket és szűkítik az igénybe vehető szolgáltatások körét, az iskolákban pedig csak a távoktatás lesz megengedett.

Alexander De Croo belga miniszterelnök a minap jelentette be, hogy október 29-től részlegesen lezárják az országot.

Hasonlóan drámai a helyzet Spanyolországban is, ahol a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a kormány ismét szükségállapot elrendeléséről döntött, amely törvényi keretet biztosít az éjszakai kijárási tilalom bevezetéséhez.

A járvány a hozzánk közeli államokban is tombol, Csehországban jelenleg több mint 1700 koronavírusos embert kezelnek kórházban, meghaladta a 350-et a lélegeztetőgépre szorulók száma, és csütörtök délutánig csaknem 850-en haltak meg a járvány kezdete óta. Emiatt Roman Prymula egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy hétfőtől Csehországban két hétre egyebek mellett leáll a kulturális és a sportélet, bezárnak a színházak, a mozik, az állatkertek, a szabadidőközpontok és a fürdők. Szüneteltetik a hivatásos labdarúgó- és jégkorong--bajnokságot, illetve más országos bajnokságokat is, kivéve az előre tervezett nemzetközi mérkőzéseket. A vendéglőknek legkésőbb este nyolckor be kell zárniuk, az általános iskolák felső tagozataiban pedig csak az osztály tanulóinak fele lehet jelen, a másik fele távoktatásban vesz részt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.