Románul üdvözölték a momentumosok Soós Zoltán győzelmét

Baja momentumos önkormányzata román nyelvű levéllel köszöntötte Marosvásárhely új polgármesterét.

Magyar Nemzet
2020. 10. 06. 18:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 888.hu birtokába került román nyelven megírt gratulálólevelet, Nyirati Klára, Baja momentumos polgármestere és Preininger Rozália határon túli és nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsnok írta alá. A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy a szeptember 27-én megrendezett romániai önkormányzati választásokon Soós Zoltán magabiztosan nyert Marosvásárhelyen, amellyel egy húsz évig tartó román városvezetést váltott le a teljes erdélyi magyar politikai paletta támogatását élvező jelölt.

A 888.hu arra emlékeztet: Soós győzelme már csak azért is felüdülést hozott a helyi magyarságnak, mert az előző polgármester, a román Dorin Florea rendre magyarellenes uszítással kívánt magának politikai tőkét kovácsolni. A 2018-as székely szabadság napja kapcsán például úgy fogalmazott: „Az lenne a legjobb, ha mindenki otthon maradna, és a családjával töltené a szombatot, a városban nincsenek kisebbségiek, mindenki egyenrangú.”

Mint ismert, a Momentum a választásokon nem a magyar jelöltek mellett szólalt fel, helyette Fekete-Győr András pártelnök az USR-PLUS önkormányzati jelöltjeinek támogatására szólította fel az erdélyi magyarokat.

Frissítés: az ügyben lapunk megkereste Soós Zoltán sajtósát, aki nem tudta megerősíteni, hogy beérkezett volna hozzájuk az említett levél. Írtunk a bajai önkormányzatnak is, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Újabb frissítés: azóta felfigyeltünk rá, hogy Nyirati Klára bajai polgármester már reagált az ügyre hivatalos Facebook oldalán. A bejegyzés szerint Preininger Rozália, a külügyi kapcsolatok tanácsnoka a románul megfogalmazott levéltervezetet véletlenül küldte ki több címzett számára is. Ez abból a bocsánatkérő levélből derül ki, amelyet Preininger írt Nyiratinak, és amelyet a polgármester posztjában nyilvánosságra hozott. Preininger levelében elnézést kért „azért a technikai hibáért, amivel diplomáciai és erkölcsi kellemetlenséget” okozott. Nyirati azt is kijelentette, nem volt tudomása a levéltervezetről, valamint posztjában megosztotta a magyarul írt gratuláló levelet, amelyet elküldött Soós Zoltánnak. A bejegyzés alapján az mindenesetre nem világos, kinek az ötlete volt, hogy románul gratuláljanak Marosvásárhely újonnan megválasztott magyar polgármesterének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.