időjárás 9°C Amália 2022. október 7.
logo

A kereszténység már nem alapvető érték Európában

Elek Nikoletta
2020.11.01. 06:45
A kereszténység már nem alapvető érték Európában

Immár Európában is egyre súlyosabb méreteket öltenek a keresztényellenes támadások, ráadásul a fizikai atrocitások mellett, az erkölcsi és szellemi üldöztetés is lassan mindennapossá válik. A keresztényellenes támadásokra reflektálva Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: a kereszténység többé már nem meghatározó tényező Európában, az emberek gondolkodását, valamint az értékekhez való ragaszkodását pedig a genderideológia megjelenése is csak tovább erodálja.

– Európát is elérte az Isten nélküli létezés állapota, ahol a kereszténység – amely mindig az európai alapértékek szerves részét képezte – „többé már nem meghatározó tényező” – mondta a Magyar Nemzet kérdésre Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke.

A keresztényüldözés és a keresztényellenes megnyilvánulások gyakorlatilag Jézus Krisztus óta jelen vannak, viszont a 21. században a gonosz munkálkodásának köszönhetően – aki elhiteti, hogy ő nem létezik, ezért nincs bűn, és abszolút igazság sem – óriási káosz alakult ki, aminek következtében a közgondolkodás, így a kereszténység szerepe is megváltozott – magyarázta a megyéspüspök, felidézve, hogy az Európai Unió akkor tette egyértelművé, hogy a kereszténység már nem képez számukra alapvető értéket, mikor Isten nevét kihagyták a preambulumból.

A püspök atya megerősítette, hogy az egyre gyakoribbá váló keresztényellenes támadások és az illegális migráció között komoly összefüggés lehet, ráadásul

„az Európába érkező radikális muszlimok felfogása szerint nemhogy nem bűn, hanem még erény is elkövetni ilyen cselekedeteket.”

Ezért is „érthetetlen az unió hozzáállása az illegális bevándorlókat illetően, akiknek megjelenésével tulajdonképpen magunkra húzzuk a vesztünket” – tette hozzá.

Palánki Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy „az emberek gondolkodását, valamint az értékekhez való ragaszkodását tovább erodálja a genderideológia megjelenése is, ami legalább olyan veszélyes, mint a nácizmus vagy a kommunizmus”, ennek következtében pedig már nemcsak fegyveres, hanem szellemi és ideológiai üldöztetésről is beszélhetünk, amihez a médiumok és internet is gyakorta asszisztál.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

XVI. Benedek emeritus pápa szavait idézve hangsúlyozta:

– „Ma a tolerancia diktatúráját éljük, ahol mindent elfogadnak, egyedül azt tilos – és az egész diktatúra lényege is ez –, hogy létezik abszolút igazság, amit mi hívő emberek Istennek nevezünk”.

Hozzátette, hogy a keresztényeknek az a feladata, hogy hitelesen tegyenek tanúságot a meggyőződésükről, nem elfelejtve, hogy „az igazság igazság marad akkor is, ha azt nagyon kevesen, vagy senki nem vallja”.

Európa egyes országaihoz, valamint az Egyesült Államokban uralkodó állapotokhoz képest – ahol a templomok, vallási jelképek, szent- és kegyeleti helyek megrongálásának és meggyalázásának monitorozására nemrégiben külön internetes portált hoztak létre – Magyarországon viszonylag ritkán történnek a vallási intézmények vagy szimbólumok ellen irányuló támadások. Ezen bűncselekmények között is a lopás a leggyakoribb, a rongálás kevésbé jellemző, az esetszámok pedig évről-évre mérséklődnek.

A közösségi média esetében viszont ugyanez már nem mondható el. A Facebook egyre több esetben blokkolja a jobboldali, konzervatív, keresztény tartalmakat, azzal az indokkal, hogy ezek a bejegyzések sértik a Zuckerberg-galaxis közösségi alapelveit.

A Facebook a keresztény álláspont kinyilvánítását és annak terjesztését sem tűri meg:

nemrégiben Szász Péter történész, a Depositum nevű katolikus hitvédelmi Facebook-oldal főszerkesztője azért kapott egy hónapos tiltást, amiért Budapest főpolgármesterének, Karácsony Gergelynek a posztjára – aki hetet-havat hordott össze a Pride és a kereszténység kapcsolatáról – reagálva egy hat perces videóban ismertette a homoszexualitás és a szexuális aberrációk kapcsán az egyház hivatalos álláspontját, de a Katolikus Válasz blog oldala, sőt olyan magyar felhasználó is került már virtuális száműzetésbe, aki egy keresztény műsor linkjét bátorkodott megosztani.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.