Drogos szülők által használt kábítószer miatt halt meg a baba

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség majd' három éves nyomozati eljárás után idén november 2-án emelt vádat egy pár ellen, akiknek a drogozása miatt, kábítószer okozta légzésleállás következtében meghalt az öt hónapos csecsemőjük. A Magyar Nemzet információi szerint a cumisüvegből és az anya kezéről került amfetamin a gyermek szervezetébe. Az apát körözi a rendőrség, ő a felelősségre vonás elől külföldre szökött.

Végh Attila
2020. 11. 04. 9:55
Amfetamin nyomait keresik a helyszínelők
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenéves kora óta fogyasztott kábítószert egy fiatal szegedi nő, leginkább amfetamin származékú drogot. Korábban már két gyermeket is szült, a kicsiket életvitele miatt elvették tőle. 2016 nyarán új párkapcsolatot létesített, egy szintén drogfüggő férfival költözött össze. Amikor teherbe esett, élettársával megbeszélték, hogy a baba miatt lemondanak a kábítószerről, de ezt csak a nő tudta betartani, a férfi párja terhessége alatt is rendszeresen vásárolt, tartott otthon és fogyasztott amfetamin származékokat.

A nő 2017 júliusában egészséges fiúgyermeknek adott életet. Mivel családja látta rajta a változást, visszafogadták a lányukat és a párját is, de nem tartott sokáig az idilli állapot. A baba két hónapos korában a nő abbahagyta a szoptatást, csak tápszerrel etette a csecsemőt, mert újra drogozni kezdett, s nem akarta, hogy az anyatejjel kábítószer kerüljön a gyermeke szervezetébe. A párjával közös drogozások ráadásul folyamatosan feszültséget keltettek az élettársak között, a férfi rendszeresen verte a nőt, ezért el kellett hagyniuk a családi otthont. Albérletekben, szállodákban húzták meg magukat, olykor kifizetetlen számlákat hagyva maguk után, mert inkább kábítószerre költötték a pénzüket.

A kábítószerfüggő pár 2018. január 18-án, délután egy Szegedhez közeli település, Balástya egyik hoteljében szállt meg a kisbabával együtt. A szállodába vittek magukkal egy nagyobb adag, frissen beszerzett amfetamint is. Drogoztak, majd a nő megetette a gyermekét, később újra drogoztak. Az öt hónapos csecsemő először elaludt, majd sírva ébredt. Az anya ismét megetette, s mivel a gyermek nem hagyta abba a sírást, ujjbegyeire tett fogkrémmel megmasszírozta a baba ínyét, azt gondolván, a fogzás okoz fájdalmat a kicsinek. A gyermek ezután elhallgatott, többé nem is kelt fel, a szülők éjfél körül vették észre, hogy nem lélegzik. Mentőt hívtak, az orvosok már nem tudták újraéleszteni a csecsemőt.

A szegedi klinikán elvégzett igazságügyi orvostani boncolás megállapította, hogy a csecsemő légzési elégtelenség miatt halt meg. A bölcsőhalált azonban kizárták, a vérkép elemzésénél derült ki, mi is okozta a légzésbénulást. A baba szervezetében a gyermek alig nyolc kilós testsúlyához képest nagy mennyiségű amfetamint találtak, ennek a kábítószernek a túladagolása a szívverés felgyorsulásával, majd légzésleállást okozó sokkal járhat. A gyermek ezt jelezhette a sírásával, de a szülők nem vették észre.

Fotó: Police.hu

Az orvosi szakvélemény nem okozott meglepetést a nyomozóknak, mert a hotelszoba átkutatása során a bűnügyi helyszínelők megtalálták a kábítószert, ami az anya és az apa véréből is kimutatható volt. Mivel a szülők azt állították, hogy nem adtak drogot a babának, a nyomozás során felmerült a kérdés, hogyan juthatott egy ekkora gyermek szervezetébe amfetamin. Azt kizárták, hogy a baba saját maga el tudott volna venni egy morzsányit is a por alakú amfetaminból, úgyhogy más módon került hozzá a drog. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának nyomozói a bűnügyi technikusok által rögzített nyomok alapján arra jutottak, hogy a pár a drogozás utáni etetés során vitt véletlenül kábítószert a baba cumisüvegére, illetve magába a tápszeroldatba is a keverésnél. Ezután az anya az újabb drogozás után nem mosta meg a kezét, így nyúlt bele a gyermek szájüregébe, ezen az úton került a baba gyomrába a második adag drog. Egy felnőttnek ekkora mennyiségű kábítószertől nem lehetett volna baja, ám egy öt hónapos csecsemőnek ez is sok volt.

Fotó: Police.hu

A főügyészség a nőt gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével, valamint a kábítószer birtoklásának vétségével vádolta meg. A vádlott élettársának is ezért kell majd felelnie a bíróság elől, a férfi azonban jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, a rendőrség elrendelte nemzetközi körözését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.