időjárás 16°C Helga 2023. október 3.
logo

Hétmilliárdos támogatás az egyszer használatos műanyagok kivezetéséhez

Haraszti Gyula
2020.11.05. 13:17
Hétmilliárdos támogatás az egyszer használatos műanyagok kivezetéséhez

A magyar kormány kiemelt célja a zöldgazdasághoz és -iparhoz kapcsolódó vállalkozások technológiaváltását segítő fejlesztések támogatása. Társadalmi egyeztetés kezdődött ennek érdekében a GINOP fejlesztési támogatásról. A felhívás részeként hétmilliárd forint áll a vállalkozások rendelkezésére az egyszer használatos műanyag termékeket helyettesítő késztermékek előállítására.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hangsúlyozta: a Klíma- és természetvédelmi akcióterv fontos vállalásai közé tartozik az egyszer használatos műanyag termékek kivezetése is. Az Országgyűlés egyhangú támogatásával júliusban elfogadott törvény felhatalmazza a kormányt arra, hogy rendeletben tiltsa be bizonyos egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását. Ezek kivezetése 2021 nyarán kezdődik meg, így az iparági szereplőknek elegendő idejük lesz arra, hogy felkészüljenek a technológiaváltásra. A kormány a folyamat ösztönzésére a technológiaváltást és a kapacitásbővítést támogató forrásokat is rendelkezésre kíván bocsátani a vállalkozásoknak.

A kormány az EU-s előírásoknak megfelelően döntött az egyszer használatos műanyagok 2021 nyarától történő kivezetéséről.

Az új szabályozás egyben lehetőséget is teremt a vállalkozásoknak. Ha a változás élére állnak, és termelésüket hatékonyabbá, környezetbarátabbá teszik, akkor az új technológiák meghonosításával nemzetközileg is versenyképessé válnak, új munkahelyeket teremtenek, ezzel biztosítják a magyar családok megélhetését. A jelenlegi felhívás célja az átállás megkönnyítése és a vállalkozások szintlépésének támogatása, hiszen így lesz a jövő magyar, high-tech és zöld – fejtette ki a felhívás kapcsán György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott konstrukcióban a támogatás mértéke húsz- és négyszázmillió forint között alakul.

A támogatás intenzitása várhatóan 35-50 százalékos lehet, ami azt jelenti, hogy a felhívásnak köszönhetően több mint 15 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg a közeljövőben Magyarországon. A feltételesen vissza nem térítendő támogatás előnye, hogy a vállalkozások a támogatás száz százalékához hozzájuthatnak előleg formájában.

A támogatható tevékenységek között szerepel új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, gyártási licenc és know-how beszerzése, infrastrukturális és ingatlanberuházás, információs technológiafejlesztés, irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetése és tanúsítványok megszerzése, valamint a projekt előkészítési költségének részleges elszámolása is.

A fejlesztési források hatékony felhasználásáért a támogatásra pályázók vállalják az előminősítésre jelentkezést. Ennek első lépése egy regisztráció, amelyre november végén nyílik lehetőség a www.znb.ifka.hu oldalon.

György László államtitkár közölte, hogy a jelenleg hétmilliárd forint keretösszegű felhívást a közép-magyarországi régiónak szóló, további hárommilliárd forint keretösszegű felhívás egészíti majd ki várhatóan 2021 első fél évében, tekintettel arra, hogy sok az olyan vállalkozás, amely a zöldítésre és innovatív technológiákra nyitott, a fejlődéshez pedig forrásbevonásra van szüksége.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.