Hollandiába vágyik a bérgyilkosnak tartott Dér Csaba

Tényleges életfogytiglani fegyház vár bizonyítottság esetén a csantavéri magyar–szerb állampolgárságú gyilkosra.

2020. 11. 10. 13:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétszeres gyilkossággal vádolt Dér Csaba a perelőkészítő ülésen visszavonta korábbi, a budapesti emberölést beismerő vallomását, mert úgy gondolja, ha felmentik a magyarországi gyilkosság vádja alól, Hollandiába kerülhet, ahol már enyhébb, mindössze húsz évnyi börtönre számít. Erről a Hír TV Riasztás című műsora számol be ma este.

A kettős emberöléssel vádolt Dér Csaba a Fővárosi Törvényszéken kommandós őrizetben
Fotó: Riasztás

A vádirat szerint a vajdasági magyar–szerb kettős állampolgárságú Dér végezte ki V. László építési vállalkozót, akinek holttestére Budapesten, a Pólus Center mögött találtak rá, és a szerb alvilág egyik prominens alakját, Sergiót, azaz Ivan Serdarusics maffiózót Amsterdamban. – A vádat megértette? – kérdezte a vádirat ismertetése után Mikó Gergely bíró a vádlottól.

– Megértettem, és erre Napóleon Bonapartét tudnám idézni: „Micsoda Regény az életem.” – felelt Dér.

– Én kérdezek, és Ön válaszol. Bűnösnek érzi magát?

– Ez egy nagyon komplex kérdés.

– Próbáljon meg egy szóban válaszolni. Igen, vagy nem?

– Részben igen, részben nem. Nem érzem magam bűnösnek, mert csakis az életemet védtem.

– Akkor a tárgyalási jogáról nem mond le?

– Nem. De azt még hozzá szeretném tenni, hogy nagyon sajnálom az elhunytakat.

Dér Csabát lőfegyverrel visszaélés, rablás és emberölés miatt tizenöt év szabadságvesztésre ítélték Szerbiában. Tizenkét év után szabadult, ezek után nyújtotta be a honosítási kérelmét Magyarországon. Az állampolgársági esküt 2018. június 12-én tette le.

Egy rövid ideig segédmunkásként dolgozott, de hamar kirúgták, mert kollégáinak azzal hencegett, hogy a balkáni maffia bérgyilkosa. Az akkor 39 éves Dér Csaba a valódi munkát félretéve – állítása szerint – a virtuális térben kezdett dolgozni: bitcoin bányászatba kezdett. Azt mondja, ez havi három-ötezer eurót hozott a konyhára.

Dér a hollandiai gyilkosságot beismeri, de állítja, ha nem öli meg a horvát Sergiót, akkor utóbbi öleti meg őt.

– Elmentem Amsterdamba… tudja, én egy ilyen… szeretek szórakozni, bulizni. Flörtölés, udvarlás a kedvenc hobbim, és erre Amsterdam városát ideálisnak láttam. Szórakozásra meg bulizásra.... Hollandiában igen, sajnos lelőttem Ivan Serdarusicsot... Mert ő koordiánálta és megszervezte a meggyilkolásomat... – sorolta a vádlott, aki tagadja, hogy megbízást és pénzt kapott volna Sergió megölésére. Azt állítja, a férfivel csak azért kellett végeznie, mert fülest kapott, hogy Sergio is vadászik rá, ahogy a fél balkáni maffia. Szavai szerint a gyilkosság egyfajta megelőző csapás volt.

Az Amszterdamban, a Beethoven utcában működő kávézó biztonsági kamerájának felvételén jól látszik, ahogy Dér 2018 júliusában felméri a terepet. A gyilkosság előtti percekben egy surdakalapban, kockás ingben, vállán átdobott táskával tűnik fel, és elhalad kiszemelt áldozata, a 62 éves, horvát–holland kettős állampolgárságú Serdarusics mellett. A kábítószer-kereskedő a pulthoz érve megáll, Dér mögé lép, majd hangtompítós pisztolyával, közvetlen közelről tarkón lövi. A gyilkosság után elmenekült a helyszínről: sapkáját, ruháját eldobálta, menet közben többször átöltözött. A holland hatóságok szem elől tévesztették, a húszezer eurós vérdíj sem segített.

Amszterdamban a biztonsági kamerák rögzítették az előkészületeket, a gyilkosságot, majd azt, hogy Dér alsóra vetkőzve távozik.
Fotó: holland rendőrség

Ezután visszatért Budapestre, ahol a vád szerint át akarta verni az építési vállalkozót, V. Lászlót, aki állítólag épp csak akkoriban csöppent a kábítószer-kereskedők különösen veszélyes világába. Ennek ellenére nem kezdte kicsiben: 11 ezer gramm kokaint rendelt a szerbektől. Dér 11 kiló eritrit nevű édesítőszert vásárolt, és találkozót szervezett V. Lászlóval. 2018. szeptember 19-én találkoztak a Pólus Center mögötti füves részen, a Szilas-pataknál.

Amikor a vállalkozó meg akarta kóstolni az árut, Dér negyven centiméterről tarkón lőtte, a holttestet pedig a Szilas-patakba húzta. A bérgyilkos 44 ezer euróval gazdagabban menekült el a helyszínről.

A Pólus Center mögötti gyilkosság után Dér visszatért Szerbiába, ahol a hatóságok szerint 2019. január 5-én Belgrádban, a nyílt utcán kivégezte Nebojsza Markovicsot egy CZ–99-es pisztollyal. A szerb Blic nevű lap szerint a célpont valószínűleg Aleksandar Š., a Pink Panther bűnszövetkezet tagja lehetett, nem pedig a sógora, Nebojša Marković. Dér nevét összefüggésbe hozták ezen kívül Nebojša Karan halálával, aki állítólag Dért segítette a bujkálásban egészen február 9-ig, és egy Spanyolországban elkövetett emberölési kísérlettel is. Az újpalotai gyilkosság után a BRFK kérte a fejvadászok segítségét 2018 októberében.

Dér az előkészítő ülésen a budapesti gyilkosságról azt állította, bár ott volt a helyszínen harmadmagával, de V. Lászlót nem ő ölte meg, arról azonban nem beszél, hogy ki lőtt valójában. Mindemellett a nyomozás során még beismerte a magyar vállalkozó megölését. Bár a nyomozóknak meg is mutatta, hol és hogyan történt a gyilkosság, most azt mondja, korábban csak azért vallott, hogy Magyarországra, és ne Szerbiába kerüljön, illetve, hogy mentse barátnője életét, aki egyébként négy hónap után szabadult a letartóztatásból. Dér azt is „bevallotta” a nyomozóknak, hogy a Gellérthegyen ásta el hangtompítót, a Budai Várban pedig a gyilkos fegyvert.

– Meg akarta sétáltatni a rendőröket? Ez történt gyakorlatilag – mondta a bíró.

– Úgy voltam vele, hogy ha már ott vagyok a Citadellán, akkor kihasználom az alkalmat, hogy meglátogassam a Budavárt, a legkedvesebb turistahelyemet is – válaszolt a vádlott.

– Kénytelenek voltak magával menni, mert le volt tartóztatva – így a bíró.

– Úgy láttam, hogy nem lesz belőle semmi. Különösen a TEK-eseket kedveltem, én szerettem velük társalogni.

– És sétálni a várban?

– Igen. Barátságosak is voltak mindig.

A bizonyítási eljárás januárban folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.