Hiába a felszólítás, nem hajlandó fizetni a veresegyházi önkormányzat

Továbbra sem látszik rendeződni a Veresegyházi Medveotthon ügye. A Pásztor Béla vezette önkormányzat ugyanis a Pest Megyei Kormányhivatal felszólítására sem hajlandó fizetni az állatkert fenntartási költségeit, amely minden hónapban több millió forintos tételt jelent. Kuli Bálint, az állatkert üzemeltetője a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: eddig saját pénzből biztosította az állatok etetését, valamint a dolgozók bérét is, de elfogytak a tartalékai. 

2020. 11. 11. 12:31
null
Veresegyház, 2014. szeptember 6. A Spanyolországból Magyarországra szállított két európai barna medve közül a Mel nevû fürdik a veresegyházi medveotthonban 2014. szeptember 6-án. A két medve születése óta egy észak-spanyolországi menhelyen élt rendkívül szûk, szinte ketrec méretû területen. Egy nemzetközi állatvédõ szervezet találta meg az állatoknak a veresegyházi medveotthon. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Eddig úgy tudtam finanszírozni az állatok ellátását, hogy a Medveotthon területén működő étterem rovására vásároltam takarmányt a számukra, viszont télen ebből úgy sem tudtam volna boldogulni sokáig – reagált a Magyar Nemzet kérdésére Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon igazgatója. Az állatkertet üzemeltető cég vezetője elmondta, hogy a nyári bevételből származó spórolt pénzüket is takarmánybeszerzésre fordították, mivel az önkormányzat többszöri felszólításra sem volt hajlandó eleget tenni a Pest Megyei Kormányhivatal határozatának, amely egyértelműen kimondta, hogy a veresegyházi városvezetés – amelynek továbbra sincs működtetési engedélye – köteles kifizetni az állatfarm ellátási költségeit.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Nem ez az egyetlen tétel azonban, amit a baloldali önkormányzat nem hajlandó rendezni: Kuli Bálint elmondása szerint azt ígérték, hogy legalább a dolgozók bérét átutalják, de még az sem érkezett meg. Kiderült az is, hogy az önkormányzat azt a 15 millió forint értékű összeget sem térítette meg, amelyet a Veresegyház Medveotthon Kft. az elmúlt években az állatok biztonsága érdekében végzett fejlesztésekre fordított. Ennek biztosítása szintén a városvezetés dolga lett volna.

Mivel Pásztor Béla korábban kijelentette, hogy a jog, a törvényesség és a közvélemény sem érdekli, ezért az idős polgármesterre – Kuli Bálint szerint – a kormányhivatal által kiküldött felszólításokkal sem lehet majd hatni. Minden bizonnyal a Pest Megyei Kormányhivatalnál magasabb szintre kell vinnie az ügyet.

A Veresegyházi Medveotthon igazgatója rámutatott: annak ellenére, hogy a nagyobb ragadozók közül 24 medve, 40 farkas, 14 oroszlán és három hiúz ellátása került veszélybe, az állatvédők érdekes módon mégsem tesznek semmit.

MTI Fotó: Manek Attila

Miként arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a veresegyházi önkormányzat minden indoklást mellőzve döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a Veresegyházi Medveotthon igazgatója, Kuli Bálint szerződését. Az állatkertet üzemeltető cég vezetőjét felszólítottak, hogy szeptember 16-án reggel adja át a Medveotthon kulcsait az önkormányzat embereinek. Kuli Bálint viszont nem volt hajlandó eleget tenni ennek az erőszakos nyomásnak, mivel kiderült, hogy az önkormányzat nem rendelkezik a fenntartáshoz szükséges engedélyekkel, anélkül pedig nem működhet a közkedvelt intézmény.

Az igazgató akkor a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: mivel működtetési és tartási engedélye csak az általa vezetett Veresegyház Medveotthon Kft.-nek van, ezért a helyzet tisztázásáig – amelyhez a Pest Megyei Kormányhivatal közbenjárását kérte – az állatok ellátásáról mindenképpen gondoskodni fog.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.