Megkezdődött az olajszennyezett anyagok elszállítása Szigetszentmiklósról

Megkezdődött az olajos vízi növényzet és szennyezett iszap elszállítása a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínéről – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Magyar Nemzet
2020. 12. 19. 13:45
null
Emberi és gépi erővel próbálják felszámolni az olajszennyezést a Ráckevei Soroksári Dunán. Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság Fotó: Romet Robert www.romet.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A területen hat munkagép dolgozik folyamatosan: három nádvágó adapterrel felszerelt kétéltű a szennyezett növényzet eltávolításán, két gumihevederes kiskotró az ideiglenes út kiépítésén, valamint a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság nagy kotrója, mely nagy távolságból tudja eltávolítani a szennyezett anyagokat.

Emberi és gépi erővel próbálják felszámolni az olajszennyezést a Ráckevei (Soroksári)-Dunán. Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság

A munkagépek eddig csaknem harmincezer kilogramm szennyezett anyagot vittek el az ártalmatlanító hulladékbefogadóba. Csak pénteken mintegy háromezer liternyi anyagot távolítottak el a szakemberek a víz felszínéről

– olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleményében. Eszerint a legfontosabb szempont továbbra is az, hogy a szennyezett területről ne jusson ki olajszármazék a Ráckevei (Soroksári)-Duna vizébe. Mostanáig ezt sikerült megakadályozni és folyamatosan ellenőrzik a nyílt vizet. A nagyobb biztonságért a felfújható merülőfal elé még egy további, úgynevezett Tausz-típusú merülőfalat is kihelyeztek a vízügyi szakemberek. Ugyanakkor az OVF ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a szennyezés előtti viszonyok visszaállítására és a természet regenerálódására még évekre lesz szükség.

Ismert: az OVF hétfőn közölte, hogy szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyójánál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába (RSD) torkollik. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen – közölték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.