Nyílt levél a szülőkhöz: a Meseország mindenkié csak a jéghegy csúcsa

Bagdy Emőke pszichológusprofesszor és Makkai László pasztorálpszichológus után nemrégiben Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató is a mesékkel történő befolyásolás veszélyeire figyelmeztette a szülőket. A szakember hangsúlyozta: minden szülőnek joga és kötelessége megvédeni a gyerekeket az LMBTQ-ideológiáktól, sőt a hasonló gondolkodású családokkal összefogva az intézményvezetést is arra kérhetik, hogy mellőzzék a gendermesekönyvet, ahogyan a hasonló értékrendet közvetítő játékokat és foglalkozásokat is.

Forrás: katolikus.ma2020. 12. 02. 10:30
null
A Meseország mindenkié című kiadvány rámatat a kibontakozóban léő problémára Forrás: youtube.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Meseország mindenkié mesekönyv csak a jéghegy csúcsa, de jól megmutatja, hogy mi a kibontakozóban lévő probléma, amely mindannyiunk számára kérdéseket tesz fel” – írta a szülőknek, nagyszülőknek és a nevelőknek címzett nyílt levelében Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató. A szakember az első magyar LMBTQ-ideológiát tartalmazó mesekönyv kapcsán arra emlékeztetett, hogy

létezik egy társadalmi kisebbség, amely azt szeretné elérni, hogy fellazítsuk, sőt tagadjuk a férfi illetve női nemet és az ezzel járó életszövetség elfogadott kereteit,

amely nézetekre már kisgyermekkortól kezdve – mesékkel, különböző foglalkozásokkal és szerepjátékokkal – a gyerekeket is érzékenyíteni próbálják. Ez azért veszélyes – húzta alá –, mivel a kicsik idegrendszeri fejlettsége még nem teszi lehetővé, hogy saját döntéseket hozzanak, és még nem képesek a fekete-fehér sablonok közötti átmenetek megértésére, főképpen nem annak mérlegelésére. Ebben az életkorban továbbá a nemi identitás sem szilárdult meg, ezért a gyerekeknek „a természetes, biológiai nem kibontakozásának megerősítésre, nem pedig az érzékenyítés címén történő összezavarásra van szüksége” – magyarázta Uzsalyné Pécsi Rita.

A Katolikus.ma oldalon olvasható nyílt levelében a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola docense arra is felhívta a figyelmet, hogy

az óvodás és kisiskolás gyerekeknek nemcsak a fizikai világban kell helyes útmutatásokat adni – mint például ne nyúlj a konnektorba, nem eszünk össze-vissza, vagy az éjszaka az alvás ideje – hanem a lelki, szellemi életben is.

Mivel fennáll a veszélye annak, hogy az LMBTQ-ideológiát propagáló tartalmak – miképpen a Meseország mindenkié, valamint a kiadványhoz kapcsolódó foglalkozásterv – az oktatási-nevelési intézményekben is felbukkanhatnak, ezért a szülőnek fel kell készülnie arra, hogy a gyerekek felmerülő kérdéseit meg tudják válaszolni. A szakember szerint a szülőnek mindenképpen ismertetnie kell a saját nézőpontját is a gyermekkel. Elmondható, hogy van ilyen a világon, viszont

Isten férfinak és nőnek teremtette az embert, ami már magzatkorban is egyértelműen látszik.

A neveléskutató szerint a Meseország mindenkié című kiadvány a kibontakozóban lévő problémát jelképezi
Fotó: Youtube.com

Az ismert neveléskutató hangsúlyozta: minden szülőnek joga és kötelessége megvédeni a gyereket ezektől a nézetektől, valamint a hasonlóan gondolkodó családokkal összefogva akár arra is kérhetik az intézményvezetést, hogy az oktatás-nevelés során mellőzzék a vitatott gendermesekönyvet, továbbá a hasonló értékrendet közvetítő játékokat és egyéb foglalkozásokat is. Ha viszont ezen kívül bármilyen szexuális felvilágosító program, vagy családi életre nevelés címén hasonló projekt megtartását tervezi az iskola, a szülők minden esetben kérhetik, hogy előzetesen tájékoztassák őket arról, hogy pontosan kik és milyen tartalommal fognak részt venni ebben a programban – mutatott rá.

Az első magyar LMBTQ-mesekönyv megjelenését követően nem Uzsalyné Pécsi Rita az első szakember, aki a mesékkel történő korai érzékenyítés veszélyeire hívja fel a figyelmet. A Magyar Nemzet kérdésére korábban Bagdy Emőke pszichológusprofesszor is kifejtette, hogy

a mesék révén bejuttathatók olyan üzenetek is, amelyeket a gyerek kritika nélkül fogad, mivel még kritikai érzéke és viszonyítási alapja sincsen.

Pécsi Rita neveléskutatóhoz hasonlóan Bagdy Emőke is rámutatott: minden szülő és pedagógus feladata, hogy az egyértelműségek és ne az elhajlások irányába szocializálják a gyerekeket. Makkai László pasztorálpszichológus pedig úgy vélekedett: a gendernézetek teljesen kívül esnek a kicsik érdeklődési körén, sokan mégis nem tartják ezt a gyerekek fejlődésére nézve veszélyesnek, mondván, hogy ez „csak” mese. Makkai László rámutatott: tévút lenne a magyar társadalomnak, ha becsomagolt, a gyerekeknek még nem emészthető, a gyerekek képi és érzelemvilágától, valamint gondolkodásuktól is teljesen távol álló történetek kerülnének a könyvespolcokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.