Többletkapacitást kapnak az egészségügyi szolgáltatók

Ennek köszönhetően rövidülnek a várólisták, korszerűbb és gyorsabb ellátásra lesz lehetőség.

Magyar Nemzet
2020. 12. 04. 20:59
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a kedvezményezettek között megtalálhatók a fekvőbeteg, járóbeteg, szakorvosi, fogászati és a krónikus betegek ellátását végző intézmények is. A többletkapacitásnak köszönhetően rövidülnek a várólisták, korszerűbb és gyorsabb ellátásra lesz lehetőség, vagyis az intézmények több beteget, szélesebb időtartamban és megnövelt ágyszámon tudnak majd fogadni.

Közölték, hogy a Többletkapacitás-befogadási Bizottság (TBB) az elbírálás során elsősorban azon kérelmeket fogadta be, amelyek erősítik a járóbeteg-szakellátást, továbbá javítják a diagnosztikai vizsgálatok elérhetőségét. A költségvetésben meghatározott keret legfeljebb évi ötmilliárd forint, amit a bizottság a betegellátáshoz leginkább szükséges területek finanszírozására javasolt.

A CT, MR, PET/CT többletóraszámainak biztosítására a bizottság az összértéknek több mint egyharmadára tett javaslatot, elősegítve ezzel, hogy minden beteg az eddigieknél is rövidebb idő alatt férhessen hozzá a diagnosztikus vizsgálatokhoz.

Az Emmi közleménye arra is kitért, hogy a gyermekek kezelésére közel ötvenmillió forinttal többet lehet majd fordítani például a fogászati szakellátásban. Mindezek mellett az egyéb, speciális szempontból fontos, egyszer használatos eszközök beszerzése, illetve a pszichiátriai, addiktológiai rehabilitáció is kiemelt támogatást kapott.

A szolgáltatók 2020. december 1-jétől a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél kérhetik a finanszírozási szerződésük módosítását, és így leköthetik a többletkapacitásaikat is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.