A kormány ezerötszáz milliárd forintot fektet be az egyetemekbe

– Az egyetemek lesznek a legnagyobb győztesei a gazdaság újraindításának – jelentette be Orbán Viktor a Jó reggelt, Magyarország! című rádióműsorban péntek reggel. A miniszterelnök reményei szerint a következő évek magyar lokomotívja a tudomány, kutatás, felsőoktatás lesz. Hatezer milliárdos gazdasági csomagot készített elő a kormány, ebből ezerötszáz milliárdot fektetnek be az egyetemekbe.

2021. 01. 29. 10:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A gazdaság digitalizálása és kizöldítése területén a legszorosabb szövetségesei vagyunk Brüsszelnek – jelentette ki Orbán Viktor, a Kossuth rádió reggeli műsorában, amikor a gazdaság újraindításáról beszélt. A kormány számára, amíg nincs vakcina, gazdasági szempontból az a legfontosabb célkitűzése, hogy megőrizze a munkahelyeket.

A vakcina utáni újraindítás szakaszát is elkezdték tervezni, már egy hatezer milliárdos újjáépítési csomagról döntött a kormány.

 

Kilenc terület között osztotta szét a magyar kormány az unióval együttműködve a rendelkezésre álló forrásokat, ebből a legfontosabbként a felsőoktatást emelte ki, mint fogalmazott: a gazdasági akciótervben szereplő tételek közül a legnagyobb nyertes a felsőoktatás lesz.

A következő években olyan egyetemfejlesztési program indul, amire még nem volt példa Magyarország történetében, ezerötszáz milliárd forintot fognak befektetni az egyetemekbe. A miniszterelnök azt javasolja az egyetemeknek, hogy lépjék meg a modellváltást, akarjanak benne részt venni, mert akkor tudják felhasználni a forrásokat, ha sokkal hatékonyabb lesz a működésük, mint amilyen most.

 

A kormányfő reményei szerint a következő évek magyar lokomotívja a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás lesz. A kormányfő elmondta: lesznek kisebb lépések, például a Magyar falu programon belül hangsúlyt helyeznek a kis boltok nyitására. Orbán Viktor leszögezte: több mint háromszáz faluban nincs semmilyen vásárlási lehetőség. Ezen felül a gazdasági akcióterv részeként a kormány hárommillió forinttal támogatja a családok lakásfelújítását, amennyiben szükséges, azt kedvezményes hitellel is megtámogatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.