A magyar karitatív szervezetek is segítik a földrengés károsultjait

A horvátországi földrengéseket követően a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, valamint több egyházi fenntartású karitatív szervezet is lépéseket tett a horvátok megsegítésére. A Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, valamint a Baptista Szeretetszolgálat gyűjtést szervezett a rászorulók támogatására, továbbá a pénzadományokon túl tartós élelmiszert, téli ruhákat, valamint benzinmotoros áramfejlesztőket is küldtek a katasztrófa sújtotta területre.

Forrás: karitasz.hu, reformatus.hu, baptistasegely.hu2021. 01. 02. 12:51
null
a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászon keresztül felhívást tett közzé adománygyűjtésre, Fotó: Büki László/vaskarika.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízmillió forinttal járul hozzá a horvátországi földrengés okozta károk helyreállításához a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). A püspökök testülete a természeti katasztrófa sújtotta Sziszeki Egyházmegyének juttat gyorssegélyt, emellett pedig az MKPK hivatalos karitatív szervezete, a Katolikus Karitász is azonnal kötelességének érezte a károsultak megsegítését. A karitatív szervezet ezért a szombathelyi egyházmegyei karitászon keresztül felhívást tett közzé adománygyűjtésre, valamint

1,6 millió forint értékben szerzett be létfontosságú eszközöket és élelmiszereket, amit a földrengés miatt nehéz helyzetbe került családokhoz juttat el.

A Katolikus Karitász közleményéből kiderült, hogy a szállítmányba több ezer műanyag tányér, kanál és pohár, takarók és plédek, benzinmotoros áramfejlesztők, Siesta gázkályhák, infra hősugárzók, készételek, valamint instant levesek is kerültek.

A Katolikus Karitász kötelességének érezte az azonnali segítségnyújtást
Fotó: Vaskarika.hu/Büki László

A tragikus események hallatán a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) is gyűjtést hirdetett a túlélők megsegítésére. A földrengés után az MRSZ Szenn Péterrel, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökével vette fel a kapcsolatot, aki elmondta, hogy a helybelieknek leginkább anyagi támogatásra lenne szükségük. Ezért a karitatív szervezet egy hónapos adománygyűjtést hirdet, amelynek kedvezményezettje szintén a Sziszeki Egyházmegye.

Az év utolsó napján pedig

a magyar Baptista Szeretetszolgálat jóvoltából egy tonna tartós élelmiszer, téli ruhák, gyermekjátékok, valamint egy generátor érkezett a bajba jutott területre.

A Horvát Baptista Szeretetszolgálat az adományokat a földrengés sújtotta területen kialakított logisztikai bázisáról juttatja el a rászorulóknak. A katasztrófa által érintett családok megsegítésére a Baptista Szeretetszolgálat továbbra is várja a felajánlásokat.

Miképpen a Magyar Nemzet is beszámolt róla, december 28-án és 29-én 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg a horvátországi Petrinja és Sziszek városát. A természeti katasztrófa ezen kívül 86 kisebb településen is súlyos károkat okozott. A keddi földrengésben heten veszették életüket és többen megsérültek, sok család került nehéz helyzetbe. Az első felmérések szerint a megrongálódott településeken háromezer-ötszáz ház és öt oktatási intézmény sérült meg.

A Magyar Református Szeretetszolgálat által hirdetett gyűjtéssel kapcsolatos további információk IDE, a Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági akciójának részletei pedig IDE kattintva érhetők el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.