Bizonyítványosztás előtt megnő a szökések száma

Több mint ötven gyermek került fel csak idén januárban az eltűnt gyermekek rendőrségi listájára. Mindannyian 12–17 év körüliek, többségükben lakásotthonokból, nevelőszülőktől szöktek meg. Két nap múlva, január 29-én kapják meg a félévi bizonyítványukat a tanulók, a rendőrségi statisztikák szerint ilyenkor mindig megnő az eltűnések száma. Szerencsére ezek a szökések csak pár napig tartanak, de az otthonukból önkényesen távozó kiskorúak fel sem fogják, ezzel a kalanddal milyen veszélyeknek vannak kitéve.

Magyar Nemzet
2021. 01. 27. 11:44
ORFK eltűnt gyermekek keresése
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság nyilvános személykörözési listáján 895 tizennyolc év alatti, iskoláskorú gyermek szerepel 2021. január 27-én. Közülük több mint százan a 2015-ös migrációs hullámban kerültek Magyarországra, elvileg egyedülálló gyermekként, majd a lehető legrövidebb időn belül megszöktek a számukra kijelölt gyermekotthonokból, s szír, afgán, koszovói társaikkal együtt Európa nyugati országaiba utazhattak. A körözött gyerekek nagy része hat hónapnál nem régebben tűnt el, de vannak olyanok is, akik már nyolcadik éve szerepelnek ezen a listán.

Ha nem kerülnek elő, a tizennyolcadik születésnapjuk után átkerülnek a keresett felnőttkorúak személykörözési nyilvántartásába, ahol ma 1180 eltűnt felnőtt szerepel.

A tíz év alatti, eltűnés miatt keresett gyermekek száma 27, és szinte minden esetben egy családi vita, válás vagy gyermekelhelyezési per áll az eltűnés hátterében.

Többszörös szökők

Csak az elmúlt napban három fiatal, 14 év körüli lány személykörözését rendelte el a rendőrség. Minden rendőrkapitányságon, rendőrsön van körözési csoport vagy körözési előadó, aki ezekkel az esetekkel foglalkozik. A szokásos protokoll szerint 14 év alatti gyermekkorú eltűnése esetén azonnal meg kell kezdeni a keresést, nagy rendőri erőt bevonva.

A rendőrségi adatok szerint az eltűnt gyermekek harminc százaléka a bejelentés megtétele után, de még a körözés elrendelése előtt, újabb harminc százaléka a bejelentés után egy héten belül, míg 35 százaléka egy hónapon belül előkerül.

A családból eltűnt gyermekkorúak 80–90 százaléka egy-két napon belül előkerül, de a gyermekvédelmi gondozási helyükről, intézetekből, családotthonokból, gyermekfaluból eltűnt gyermekek esetében már mások a mutatók. Mihály István gyermekjogi szakértő szerint gyakori, hogy a nevelőszülőknél vagy nevelőotthonokban elhelyezett gyermek egy évben akár több alkalommal is engedély nélkül távozik a számára kijelölt gondozási helyről, sokan folyamatosan szökésben vannak. Előfordult olyan eset is, hogy egy évben 37-szer szökött meg az állami gondozásból a fiatalkorú, és olyan is volt, hogy míg az őt megtaláló és a családotthonba visszaszállító rendőrök a nevelőnél a jegyzőkönyveket írták a gyermek már újra megszökött.

Fotó: Police.hu

Az ilyen szökéseknél az eltűnt kiskorú rendszerint azt a családi vagy baráti kört keresi fel, amelyből pont azért emelték ki, mert a szakemberek veszélyesnek tartották a közeget a gyermek fejlődése szempontjából.

Bene Viktória iskolapszichológus a Magyar Nemzetnek elmondta, a gyerekek eltűnésének hátterében több olyan ok is felmerülhet, amelyekre kiemelt figyelmet kell fordítani. Sok gyermek a családon belüli problémás helyzet megoldása elől menekül el, de gyakori ok az érzelmi trauma, egy-egy eseményhez kapcsolódó szorongás, a stresszhelyzet és a félelem is, mint például a félévi bizonyítványosztással kapcsolatos eltűnések. A pszichológus hozzátette: a gyermekek ezt eszköznek is használják, hogy az eltűnés miatt a szülők aggódása elfeledtesse a rossz tanulmányi eredményt.

Az első 24 óra

A rendőrök szerint sokkal nagyobb a probléma azokkal a gyerekekkel, akik bántalmazó, veszélyeztető családból szöknek meg, akik a külön élő szülők közötti konfliktushelyzet, veszekedés miatt távoznak otthonról vagy az intézetből, vagy éppen a kalandvágy, a felnőttként történő viselkedés, szórakozás, tiltott dolgok kipróbálása vezet az eltűnéshez. Molnár Gábor biztonságtechnikai szakértő elmondta, a kiskorúak fel sem fogják, milyen veszélyes helyzetekbe kerülhetnek a szökések során. Az Europol felderítőinek tapasztalata szerint a több hónap óta eltűnés miatt keresett 14–18 év közötti lányok szinte mindegyike prostituáltak futtatásából élő bűnbandák hálójába került, akik vagy színlelt szerelmi kapcsolattal vagy erőszakkal vették rá erre a gyerekeket. A magyar rendőrség 2020-ban hat ilyen ügyben indított büntetőeljárást.

Fotó: Police.hu

A szökésben levő kamaszok bekerülhetnek olyan drogos, bűnözésből élő bandákba is, amelyek jogsértések elkövetésére veszik rá őket, illetve könnyen áldozattá válhatnak, hiszen a szökésből fakadó kiszolgáltatott, magányos helyzetükben kirabolhatják, bántalmazhatják őket. A szakértő hozzátette,

az eltűnés kezelésében sorsdöntő az első 24–48 óra, amely idő alatt átfésülhető az eltűnés helyének környéke, érdeklődni lehet a gyermek barátainál, tanárainál, és fel kell venni a kapcsolatot a hatóságokkal és a családsegítővel.

Az eltűnt gyermek sikeres felkutatása érdekében az a legfontosabb, hogy a hozzátartozók minél hamarabb értesítsék a rendőrséget, ez érvényes a napokban a rossz bizonyítvány miatt történő eltűnésekre is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.