Előbb a sár, majd a rendőrség fogta meg az embercsempészt

Három román férfi ellen embercsempészet bűntett gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozó hatóság indítványozta letartóztatásukat.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 01. 03. 11:52
Borota embercsempész
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest felé menekült társaival a „rakományát” magára hagyó embercsempész. A terv nem jött be, az M5-ös autópályán a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti járőrei feltartóztatták a gyanúsítottakat, akik ellen büntető eljárás indult.

Egy borotai tanya gazdája hívta a rendőrség segélyvonalát január második napjának délutánján, hogy a szomszédos, évtizedek óta lakatlan portára több embert látott berohanni. Borota a magyar–szerb határ közvetlen közelében, az ideiglenes biztonsági határzár kerítésétől alig húsz kilométerre, a Tompa Határrendészeti Kirendeltség közelében van, így a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletesei egyből a határvadászokat riasztották, gyanítva, hogy nem eltévedt turistacsoportot, hanem határsértő migránsokat látott a bejelentő.

A Készenléti Rendőrség határrendészei a jelzett tanya közelében a Kiskunság mezőgazdasági földútján elakadt, román rendszámú autót találtak, üresen. A tanyát átvizsgálva 26 elbújt férfira akadtak, akiknél semmiféle személyazonosságot igazoló irat nem volt. Szír állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen lépték át a szerb–magyar határt aznap kora reggel. Az illegális bevándorlók kihallgatásuk során elmondták: Szabadkán fizettek embercsempészeknek a szállításért, a határon átjutva találkoztak a román sofőrrel, negyedóra múlva viszont már el is akadtak. A román fuvaros magukra hagyta őket, a szántóföldön át kifutott a közeli főútra, ahol egy román rendszámú személyautóba bepattanva elhagyta Borota környékét.

Fotó: police.hu

A rendőrök arra a következtetésre jutottak, hogy a személygépkocsiban a csempész társai várakoztak, ők lettek volna a migránsokat szállító jármű felvezetői, akik pár kilométernyire előre rádión jelzik a mögöttük haladó kisbusznak, ha rendőri ellenőrzést, mozgást látnak, ez a szervezett embercsempészek megszokott hadrendje. A határrendészek információi alapján sikerült beazonosítani a román rendszámú autót, amelyet 16 óra 23 perckor közlekedésrendészeti járőrök állítottak meg az M5-ös autópályán. A gépkocsiban három román férfi volt, akiket őrizetbe vettek.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az illegális migránsokat a kihallgatásuk után a Készenléti Rendőrség határvadászainak segítségével visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz, és Szerbia felé el kellett hagyniuk Magyarország területét. A három román férfi ellen embercsempészet bűntett gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozó hatóság indítványozta letartóztatásukat. Az embercsempészés bűntett alapesetben egytől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.