Ilyen a délszláv horror a vajdasági gyilkos szerint

A vajdasági Dér Csabát egy-egy budapesti és amszterdami kivégzés miatt életfogytiglani fegyházra ítélhetik.

2021. 01. 12. 12:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az én céljaim nem voltak rosszak. Van egy olyan mondás, hogy a cél szentesíti az eszközt. […] egyszerűen ilyenek voltak a körülmények, ilyen volt a reális élet – mondta a Hír TV Riasztás című bűnügyi műsorának a maffia bérgyilkosának tartott Dér Csaba arra a kérdésre, hogy a mennyországba vagy a pokolra fog jutni a tettei miatt.

Rendhagyó börtöninterjú

Az idén 40 éves vajdasági, szerb-magyar állampolgárságú férfit egy Magyarországon és egy Hollandiában elkövetett gyilkossággal vádolják. A vádirat szerint ő végezte ki V. László építési vállalkozót Budapesten, és a horvát rendőrség egyik besúgóját, Sergiót, azaz Ivan S.-t Amszterdamban. A ma este adásba kerülő interjúból az is kiderül, hogy Dér vesztét egy nő okozta, miatta ismerte be a budapesti gyilkosságot, hogy így mentse magyar barátnőjét. Igaz, a beismerő vallomást azóta visszavonta.

Maga az interjú felvétele a Covid–19 járvány megfékezésére hozott biztonsági intézkedések miatt zárt láncú hírközlési rendszeren keresztül történt.

Dér Csabát (a képernyőn) zárt láncú hírközlési rendszeren keresztül kérdezte Hatvany István, a Riasztás bűnügyi riportere
Fotó: Hír TV/Riasztás

– Destruktív és diszfunkcionális körülmények között születtem. Agresszió és erőszak dominált az életemben. Körülbelül tízéves koromban már elmentem otthonról. És már akkor megkezdődött a kalandos életem.

12 éves koromban kezdtem ruha- és élelmiszer-csempészettel foglalkozni.

Ez nekem sok pénzt hozott, emiatt állandóan üldöztek a rendőrök, a kisebb gengszterek is, mert csak annak volt pénze Szerbiában, aki csempészettel foglalkozott – mondta Dér a gyerekkoráról és arról, hogyan szippantotta be a bűnözés. Végül egy kabátrablás miatt került javítóintézetbe.

Kabátot rabolt

– […] vásároltam egy lopott autót, amit csempészetre használtam. […] 13 éves voltam, nem láttam ki az autóból […], kabátot tettem magam alá. És amikor zavartak, kiugrottam az autóból, elszöktem, de az autóban benne maradt a kabátom, a kabátomban volt egy papír, arra meg rá volt írva a nevem. Tél volt, hideg volt, ráakadtam egy kamaszra, elvettem a kabátját, mert én úgy láttam, hogy ő majd hazamegy, mert van meleg otthona, nekem meg szökdösnöm kell. Elvettem ezt a kabátot. Na és ezekért a bűncselekményekért el lettem ítélve javítóintézetbe – mondta erről Dér.

– A testvéremet meggyilkolták, amikor 13 éves voltam. Én temettem el a saját pénzemen, ez egy traumatikus élmény volt, és meg is határozta az életemet. A testvérem csak 19 éves volt, soha nem ártott senkinek sem. […]

Apám verziója szerint egy sorozatgyilkos ölte meg a testvéremet. Az az ember kiirtott négy családot. Magyarországon és Szerbiában is ölt nőket és gyerekeket is.

Ezek után egészen másként néztem az életre – sorolta a családi tragédiákat. Nem sokkal azután, hogy elvesztette a bátyját, az édesanyja öngyilkos lett.

A Riasztás a rendőrség hollandiai besúgójának megöléséről egyelőre – bírói engedély híján – nem tehetett fel konkrét kérdéseket a vádlottnak.

Balkáni horror

– 2004-ben megismertem Voiska Tvrevityet, nagyon nagy barátok lettünk. Mi elfogadtuk azt a szerepet, hogy védjük a vajdasági magyarokat a maffiaszervezetektől, bűnszervezetektől. A Vajdaság egy nyugodt mentalitású hely. És jöttek más városokból meg külföldi maffiózók, és terrorizálták, rabolták, kifosztották az egész Vajdaságot. A barátomat is be akarták szervezni, de a barátom elutasította ezt. Mondta, hogy ő nem fog részt venni az emberkínzásokban, gyilkosságokban, az emberrablásokban. Emiatt kiadták a parancsot, hogy a barátomat gyilkolják meg. Először mellbe lőtték, szétroncsolta az egész mellkasát, de a szerencsének köszönhetően túlélte ezt a gyilkossági kísérletet. Ezután a Z.-klán és a rendőrség speciális ügyosztályának vezetője összeszövetkezett velük, és kiadták a parancsot, hogy megint lőjenek rá. Rálőttek 16 golyót, de megint szerencséje volt, és túlélte a golyózáport. Harmadszor is kiadták a parancsot, hogy tegyék nyomorékká, verjék agyon vasrudakkal. Hárman támadtak rá a sötétben.

Összetörték a csontjait, de a barátom sportoló volt, meg tudta védeni magát. Branislav Jelasics fejéről lerántotta a csuklyát, és meg is ismerte.

Ezután elmenekültek. Dusan Sz. parancsba adta, hogy a barátomat fogják meg és vigyék az erdőbe, és lőjék fejbe vagy gyilkolják meg – mondta el az előzményekről Dér.

A történet lényege, hogy Jelasicsot végül Dér Csaba végezte ki, mert túl egyértelmű lett volna, ha a barátja áll bosszút az ellene végrehajtott támadásokért. Azt állítja, a bandavezér 2004-es likvidálása egy megállíthatatlan folyamatot indított el, rengetegen esküdtek bosszút ellene. – Bementem […] az exkluzív vajdasági étterembe, és a 357-es Magnumból leadtam négy golyót a mellébe, lelőttem – mondja Jelasics megöléséről. Csak 2017 februárjában szabadult a gyilkosságért kapott büntetésből.

Utána viszont felgyorsultak az események. Összesen két év telt el, hogy szabadlábon volt, és elég sok mindennel megvádolták, meggyanúsították. Most azt mondja, ő csak saját magát és barátait védte Jelasics megölésével is.

– Ha a rendőrség csinálta volna a dolgát, akkor nem kellett volna, hogy én védjem a barátaim életét, és akkor nem kellett volna, hogy lelőjem, nem kellett volna azt a nehéz döntést meghoznom. És akkor az életem egészen más irányba ment volna. Hogy nekem kellett Branislav Jelasicsot kikapcsolnom. […]

Hétszáz áldozata van ennek a bűnszervezetnek. És én tartottam az embereitől, és a rájuk jellemző brutalitástól

– mondta a Riasztásnak.

Tovább folyt a vérengzés

A 12 év börtön után szabadulva minden ugyanúgy folytatódott szerinte, mint amikor bezárták.

– Akárhová mentem, mindenhol tudták, milyen helyzetben vagyok. Figyelmeztettek, hogy vigyázzak magamra, nehogy úgy járjak, mint Igor vagy Cvetkó. […]

Cvetkót Horvátországban kapták el. Levágták a kezét és a fejét, Milán J.-t Spanyolországban, Madridban megfogták és ledarálták húsdarálóval.

Mikor elromlott a húsdaráló, elmentek venni egy újat, hogy tovább darálják. A spanyolok elnevezték a szerbeket kannibáloknak, mert utána gulyást főztek belőle és megetettek ottan vele – osztotta meg a horrorisztikus részleteket Dér, aki inkognitóban akarta leélni az életét, bajuszt, parókát, hamis okmányokat vásárolt. Kovács Nikó, Blázik Ján, Kovács Zoltán, Petrovics Zorán, csak négy álnév a sok közül.

Dér tagadja, hogy megbízást és pénzt kapott volna Sergio, a korábban már említett amszterdami horvát maffiózó megölésére. Azt állítja, a férfivel azért kellett végeznie, mert fülest kapott, hogy Sergio – ahogy a fél balkáni maffia is – vadászik rá. A gyilkosság egyfajta megelőző csapás volt. A Beethoven utcában működő kávézó biztonsági kamerájának felvételén jól látszik, ahogy Dér 2018 júliusában felméri a terepet.

Dér Csaba az amszterdami gyilkossága előtti pillanatokban az étterem biztonsági kamerájának felvételén
Fotó: Hír TV/Riasztás

A gyilkosság előtti percekben egy Surda-kalapban, kockás ingben, vállán átdobott táskával tűnik fel, és elhalad kiszemelt áldozata, a 62 éves, horvát-holland kettős állampolgárságú Serdarusics mellett. A kábítószer-kereskedő a pulthoz érve megáll, Dér odalép mögé, majd hangtompítós pisztolyával, közvetlen közelről tarkón lövi. A gyilkosság után elmenekült a helyszínről: sapkáját, ruháját eldobálta, menet közben többször átöltözött. A holland hatóságok szem elől tévesztették, a 20 ezer eurós vérdíj sem segített. Az eldobott ruháiból rögzített DNS-profil alapján azonosították a budapesti gyilkosság elkövetőjével, Dér Csabával a lövészt.

A szentimentális likvidátor

– Szentimentális ember vagyok. Van, hogy kötődöm valakihez, és nem akarom otthagyni. És emiatt, hogy valakiket nem akartam otthagyni, segíteni akartam, nem mentem el túl messzire, nem cseréltem olyan gyakran a neveimet. […] Csehországból már rég elmentem volna, de megtudtam, hogy a barátnőm terhes lett, és vissza akartam jönni Csehországból egy öregember-kiadásban, és húszezer eurót akartam adni a gyerekre. […] Nagy céljaim voltak, sok mindent terveztem. Megérte, mert ez egy romantikus szerelem volt. Rendes lány volt, megérte.

– Az igazi szerelemért megéri meghalni

– mondta arról, hogy miért nem tűnt el a világban valahol, miért maradt Közép-Európában.

Dér Csaba azt állítja, megérte Európában maradnia a szerelme kedvéért
Fotó: Hír TV/Riasztás

– Csak a szerencsefaktoroknak köszönhetően vagyok életben. Többször lőttek rám, megpróbálták átvágni a torkomat, többször terveztek merényletet ellenem. Ezek az európai tragédiák – kivéve a V. Lászlóét, azt nem én követtem el, azt csak azért ismertem el, hogy eljöhessek Magyarországra. És hogy tisztázzam a barátnőm ártatlanságát – állítja Dér.

A vád szerint V. László építési vállalkozót is Dér Csaba végezte ki 2018. szeptember 20-án. A szerbektől rendelt kokain helyett a vádlott 11 kiló édesítőszerrel érkezett a Pólus Center mögötti parkba, ahol a porkóstoló közben V. egy golyót kapott a fejébe. Dér azt állítja, a társai ölték meg a férfit, ő meg akarta menteni az életét.

A belgrádi 2019-es gyilkosság

– Nebojsa Markovics azért vesztette el az életét, mert húszezer eurót adott át a gyilkosnak, hogy Budapestre jöjjön és kivégezzen. Én elmentem, és megelőztem. Nem fogom senkinek megengedni, hogy valaki kivégezzen, főleg Budapesten. Akik rám küldték, nagyon veszélyesek voltak, sok ilyet megszerveztek már. Zalan Pozsar szervezte ezeket a támadásokat ellenem.

Dér Csaba a köztéri kamera előtt lőtte agyon 2019-ben az egyik ellenlábasát Belgrádban
Fotó: Hír TV/Riasztás

Arra a kérdésre, hogy milyen érzés volt az áldozat szemébe nézni, amikor meghúzta a ravaszt, ezt válaszolta: – […] szavakkal nehéz elmondani. Nagyon durva érzés azzal élni, hogy – mert én keresztény vallású ember vagyok, hiszek az Istenben, Jézusban, […] hiszem, hogy mindannyian Isten gyermekei vagyunk – nehéz, brutális dolgok ezek. Azt tudom mondani, hogy egy maffiózós, háborúzós helyzet volt, és az ilyen helyzetekben sajnos fegyveres leszámolások megtörténnek.

Amennyiben a bíróságon beigazolódik a bűnössége a budapesti és az amszterdami gyilkosságok miatt, életfogytiglani fegyházbüntetés vár Dér Csabára, csakúgy, mint Belgrádban, az ottani, 2019-es kivégzés miatt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.