KSH: az ipari termelői árak 5,5 százalékkal emelkedtek

Tavaly novemberben az ipari termelői árak 5,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat; az áremelkedés ütemét elsősorban a forint gyengülése befolyásolta az euróval szemben. A belföldi értékesítés árai 1,3 százalékkal, az exportértékesítés forintban mért árai 7,7 százalékkal emelkedtek – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forrás: MTI2021. 01. 06. 9:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 0,5 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 0,2 százalékkal csökkentek, így a termelői árak összességében nem változtak – írja az MTI.

A belföldön a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,2, a 32 százalékos súlyú energiaiparban 0,7 százalékkal emelkedtek az árak éves összevetésben tavaly novemberben.

Az ipari exportárakon belül a közel 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,5, százalékos volt a drágulás.

A múlt év első tizenegy hónapjában a belföldi értékesítés árai 0,7, az exportértékesítéséi 5,7 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 4,0 százalékkal magasabbak voltak, mint az előző év azonos időszakában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.