időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Persze a rapsicok, a vadorzók nem foglalkoznak a kijárási tilalommal

Végh Attila
2021.01.13. 07:37
Persze a rapsicok, a vadorzók nem foglalkoznak a kijárási tilalommal

Sorba kötött, a halak oldalába is beakadó horgokat, gereblyéket, tiltott leshálókat használtak azok a tolvajok, akiket a napokban fogtak el a rendőrök. Az esténként portyázók nem a saját éhségük csillapítására lopták a halat. A rendőrség bűnügyi felderítői szerint a gyanúsítottak a korlátozások miatt most nem tudják eladni az éttermeknek a zsákmányt, már a nyári turistaszezonra készülnek, fagyasztókban jegelik a tiltott módon és időben kifogott halakat.

A Balatonnál, a Dunán és a Tiszán is tetten értek tilosban halászókat az év elején. Az erdőkben is megnőtt tavaly november – a kijárási korlátozások elrendelése – óta az orvvadászok száma, a vadőrök és természetvédelmi őrszolgálat munkatársai naponta szedik össze a tiltott eszközök használata ­miatt állatkínzással is meggyanúsítható vadorzók csapdáit.

Az orvhorgászok és az orvvadászok sokat kockáztatnak, a komoly pénzbüntetések mellett szabadságvesztéssel is sújtható az általuk elkövetett jogsértés.

A hatályos magyar jogszabályok értelmében a hatóság lefoglalhat minden olyan eszközt, amelyet a bűncselekmény elkövetésénél felhasználtak, nemcsak a horgászbotokat, hálókat, vadászfegyvereket, hanem a csónakokat, csónakmotorokat, autókat is.

Ritkán van hivatalos vadászat, a tilosban járók nem mernek fegyvert használni (képünk illusztráció) Fotó: Havran Zoltán

Három összeszokott férfi – akik ellen már több eljárás volt orvhorgászatért – január 8-án kora hajnalban tiltott hálókkal fogott ki a Dunából pontyot, süllőt, csukát; a szekszárdi rendőrkapitányság nyomozói a leshálók ürítésekor érték őket tetten. A Tiszán január 9-én egy poroszlói és egy tiszafüredi orvhorgászt fogtak el, két hatalmas harcsa és két, szintén méretes busa volt a tilosban járók zsákmánya, a tiszafüredi rendőrkapitányságon lopás miatt hallgatták ki őket gyanúsítottként. A Balatonnál a boglári kikötő környékén a halőrök buktattak le egy sorba kötött horgokkal ügyeskedő helyi férfit, egy páros pedig Kenesén futott bele a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászati őreibe, mindkét esetben a Siófoki Vízirendészeti Rendőrkapitányság indított büntetőeljárást.

Homoki András igazságügyi vad- és halgazdálkodási szakértő szerint

a tiltott eszközök használata normális időben is állatkínzás, a fojtóhálók, a gereblyék okozta sérülésekbe az az állat is belehal, amelyiket éppen nem sikerült kifogniuk az elkövetőknek.

A szakmérnök a Magyar Nemzetnek elmondta, a vírushelyzet miatti korlátozások és a téli tilalmi időszak miatt este senki nem lehet a vízen, vízparton, az erdőkben még vadász- vagy horgászengedéllyel sem. A tilosban járók ezt használják ki, szabad minden terület, hatalmas az esély a zsákmányszerzésre, a tiltások és a korlátozások miatt a vad- és halállomány is elszaporodott, könnyebb az elejtésük.

Fegyveres orvvadász ellen utoljára tavaly novemberben indított eljárást a rendőrség, akkor egy berhidai férfi lőtt fácánra egy bakonyi vadgazdálkodási társaság kerítéssel lezárt erdejében, engedély nélkül tartott fegyvere miatt is felelősségre vonták. A vadőrök szerint a vadorzók most nem mernek puskát használni, ritkán van hivatalos vadászat,

az őrszolgálatok munkatársai pedig éjjel-nappal járják az erdőket, azonnal elárulja a vadorzót a fegyverdörrenés.

Helyette hurkokat, csapdákat helyeznek el azokon az erdőrészeken, amelyek messze esnek a turistaösvényektől. Az erdőben fellelt nyomok alapján az így megfogott, kínhalállal elpusztult nagyvadakat – őzet és szarvast – a helyszínen kizsigerelik, feldarabolják, a vérnyomokat avarral próbálják befedni, majd hátizsákokban csempészik ki a vadhúst az erdőből. A felsőtárkányi és a Lillafüred környéki erdőkben csak január első hetében két tucat, az állatok átlagos nyakmagasságában kifeszített hurokcsapdát találtak és semmisítettek meg a természetőrök és a hivatásos vadászok.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.