Belgiumban fogták el a körözött román embercsempészt

A temesvári férfi bűntársa ellen is nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a Békés megyei rendőrök.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 02. 14. 6:50
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Repülővel, bilincsben hozták haza a nyomozók február 12-én azt a román állampolgárságú férfit, aki a gyanú szerint egy szervezett embercsempész bűnbanda tagjaként több illegális bevándorló határsértésében is közreműködött a magyar–román államhatár békési szakaszán. Az embercsempésznek társai lebukása után sikerült megszöknie, külföldön bujkált.

A Magyar Nemzet információi szerint a belga rendőrség egy, a járványügyi korlátozásokat ellenőrző rendőri rutinakció során fogta el a nemzetközi elfogatóparancs alapján keresett bűnözőt.

A repülőtéren a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság kommandósai vették őrizetbe, az éjszakát már a Gyulai Büntetés-végrehajtási Intézetben töltötte, a bíróság elrendelte letartóztatását.

A 19 éves, román férfi két társával még tavaly, 2020. július 23-án éjjel huszonkilenc határsértőt akart eljuttatni Nyugat-Európába.

A most kézre került gyanúsított és egyik társa egy tehergépkocsival érkeztek Magyarországra, majd a határ közelében felvették a magyar–román államhatáron átkelő szomáliai és szír állampolgárokat. A harmadik férfi személygépkocsival ment előttük, így biztosítva az útvonalat. A rendőrök először őt igazoltatták, Tótkomlóson állították le, a járőröknek pedig azt mondta, Ausztriába tart, ott vállal munkát. A városban a határ felől érkező forgalmat figyelő körzeti megbízottak továbbengedték, de gyanúsnak találták a sofőrt, követni kezdték az autóját. Látták, hogy visszafordul, és nem sokkal később már egy román rendszámú kisteherautó előtt folytatja az útját.

Amikor ezt a járművet is leállították, a vezetőfülkéből két férfi ugrott ki, és elfutottak. Egy határsértő maradt a vezetőfülkében, további huszonnyolc migránst a jármű rakterében találtak meg a rendőrök.

A menekülő két férfit a korábban már ellenőrzött személygépkocsi vezetője vette fel, és Kaszaper felé indult velük, a román határ irányába. A településre beérve a sofőr meglátta az őt korábban már igazoltató rendőrök autóját, menekülni akart, ekkor nekiütközött egy ház falának. Mindhárman kiugrottak a kocsiból, megint elfutottak. Egyiküket a közelben sikerült elfogni, ő azóta is letartóztatásban van, a másik két férfi beszaladt egy erdőbe. Nem sikerült őket megtalálni, ezért a békési rendőrök nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellenük. A menekülő páros egyik tagját a múlt héten Belgiumban fogták el, őt az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársai hozták vissza Magyarországra. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a 19 éves, temesvári férfit őrizetbe vette, a vele együtt elmenekülő, szintén román állampolgárságú, embercsempészéssel gyanúsítható, 25 éves Barbu Mitica ellen pedig továbbra is nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.