Ismét ellentmond magának Karácsony

Karácsony Gergely még a néhány héttel ezelőtti kijelentéseit is letagadja, amelyeket a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán történő lehetséges indulásával kapcsolatban tett. Az elemző szerint a főpolgármester azért hezitál, hogy több mandátumot lobbizhasson ki a pártjának.

2021. 02. 19. 6:05
null
2021.02.18. Budapest Geotermikus hőellátó rendszer ünnepélyes átadása. Gulyás Gergely Karácsony Gergely. Horváth Csaba, Vári Attila Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét önmagával keveredett ellentmondásba Karácsony Gergely, aki egy másik témában tartott, tegnapi sajtótájékoztatón lapunk kérdésére letagadta egy korábbi kijelentését

a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán történő részvételével kapcsolatban.

Állítólag sok politikustársának vannak tervei vele Fotó: Kurucz Árpád

Míg ugyanis a főpolgármester az Inforádió Aréna című, január 20-i adásában azt mondta: nagyjából egy hónapon belül kiderül, hogy elindul el-e a szivárványkoalíció kormányfőjelölt-válogatásán, addig most már azt hangoztatta, hogy szerinte nem mondott ilyet.

Figyelemre méltó, hogy a témában feltett kérdésünk nem várt módon zavarba hozta Karácsonyt, válaszolni is alig volt hajlandó az előválasztással kapcsolatos kérdésre.

Emlékezetes, hogy az említett adásban meglehetősen dodonai módon fogalmazott a Párbeszéd-elnök, aki először hosszan fejtegette, hogy ő maga nem tervez indulni a miniszterelnök-jelöltek előválasztásán, ám azt is hozzátette, hogy „sok politikustársának” vannak tervei vele ezen a téren.

Kiszelly Zoltán politológus lapunknak azt mondta, hogy

Karácsony látszólagos bizonytalansága mögött az állhat, hogy még kéreti magát, hogy jobb pozíciót lobbizzon ki a pártjának.

– A főpolgármester a kivárásra játszhat, hiszen egyelőre még több tényező is bizonytalan, például azt sem tudni, hogy a listás helyekről is lesz-e előválasztás, vagy pedig a baloldali pártelitek döntenek erről.

Karácsony addig feltehetően nem jelenti be, hogy indul a miniszterelnökjelölt-válogatón, amíg nincs bebiztosítva négy-öt parlamenti mandátum a baráti társaságának, vagyis a Párbeszédnek

– fejtette ki az elemző. Szavai szerint az is hátráltathatja a megegyezést, hogy Gyurcsány Ferenc a megszerezhető országgyűlési helyek felét a DK-nak követeli.

– Gyurcsány az évértékelőjén arról beszélt, hogy a pártjának egymillió szavazója van, ami úgy értendő, hogy a kétmillió baloldali szavazó felét maga mögött tudó DK – amely jelenleg valóban helyzeti előnyt élvez – a mandátumoknak is az ötven százalékára tart majd igényt

– fogalmazott Kiszelly Zoltán. Hozzátette: eddig csak kevésbé fajsúlyos miniszterelnök-aspiránsok – Jakab Péter Jobbik-elnök, valamint a Mindenki Magyarországáért Mozgalmat gründoló Márki-Zay Péter – jelentkeztek be, a többiek várhatóan egyszerre teszik majd ezt meg, például március 15-én. A szivárványkoalíció vezetői korábban azt ígérték, hogy október 23-ig lebonyolítják a miniszterelnök-jelölti előválasztást, és a közös kormányfő-aspiráns mögé állnak majd be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.