Szabálytalan és tisztességtelen a DK online konzultációja

A NAIH elnöke szerint szabálytalan, hogy nem lehet az ívet kitölteni és külön hozzájárulni a későbbi kapcsolattartáshoz.

Magyar Nemzet
Forrás: mti2021. 02. 25. 12:10
DOBREV Klra
Budapest, 2019. augusztus 28. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselõje, az Európai Parlament alelnöke (b) és Németh Angéla, az ellenzék közös XV. kerületi polgármesterjelöltje (a képen nem látható) sajtótájékoztatót tart az Újpalotai Vásárcsarnoknál 2019. augusztus 28-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szabálytalan és tisztességtelen a Demokratikus Koalíció (DK) a nyugdíjasok helyzetéről szóló online konzultációjának az adatkezelése – mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság-hatóság (NAIH) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön. Péterfalvi Attila hozzátette: a DK konzultációjának kitöltéséhez kötelező megadni a személyes adatokat, így a nevet, valamint a születési időt, ami indokolt is lehet annak eldöntésére, hogy a válaszadó nyugdíjas-e. De – tette hozzá – kötelező olyan kapcsolattartási adatok megadása is, mint az email-cím, telefonszám és lakcím, és ha valaki nem ad meg minden adatot, és nem fogadja el, hogy a későbbiekben a párt megkeresheti, akkor nem töltheti ki a kérdőívet.

A NAIH elnöke szerint szabálytalan, hogy nem lehet az ívet kitölteni és külön hozzájárulni a későbbi kapcsolattartáshoz. Péterfalvi Attila szerint ráadásul mindezekről a belinkelt adatvédelmi tájékoztató sem tájékoztat, csak nagyon általánosan, nem utal sem a konzultációra, sem a kapcsolattartási adatkezelésre. Kiemelte:

a tájékoztató nem felel meg a jogszabályi előírásoknak abban sem, hogy nem tudható meg belőle, mi az adatkezelés célja, jogalapja, meddig tárolják az adatokat, és ki, hogyan férhet azokhoz hozzá.

– Ha ezek az alapelvi szintű követelmények nem érvényesülnek, akkor ki lehet jelenteni, hogy nemcsak jogszerűtlen az adatkezelés, hanem tisztességtelennek is minősül – szögezte le a NAIH elnöke. Péterfalvi Attila kérdésre válaszolva azt mondta,

amennyiben panasz érkezik a hatósághoz az ügyben, a NAIH az Európai Unió adatvédelmi rendelete (GDPR) alapján köteles eljárást indítani.

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője február 17-én jelentette be, hogy online konzultációt indít a nyugdíjasok helyzetéről. A politikus – emlékeztetve arra, hogy az Európai Bizottság konzultációt indított az európai idősek megélhetéséről – azt közölte, ezt a példát követve ő is online konzultációt indít a nyugdíjakról a Facebook-oldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.