Újabb nemzetközi elismerésben részesült a Liget-projekt

Az Európa legjobb középület-fejlesztése díjjal tüntették ki a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületegyüttesét. A rangos elismerés viszont nem az első siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született, ugyanis a Liget-projekt fejlesztései zsinórban immár harmadjára részesülnek méltatásban az International Property Awardson. A nemzetközi elismeréssel kapcsolatban Gyorgyevics Benedek elmondta: a Liget Budapest Projekt eredményeire minden magyar ember közéleti meggyőződésétől függetlenül jogosan lehet büszke.

2021. 02. 05. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon sok elismerés, ugyanakkor támadás is érte már a Liget-projektet, ezért egy ilyen rangos díj a léleknek is nagyon jót tesz, ami által egy kicsit kiszakadunk az átpolitizált budapesti fejlesztések köréből, és arra gondolhatunk, hogy amit eddig létrehozunk és létrehozhatunk, az az örökkévalóságnak épül – mondta a Magyar Nemzet kérdésére a Liget Budapest Projekt újabb nemzetközi sikere kapcsán Gyorgyevics Benedek.

A Liget-projekt megvalósításával megbízott Városliget Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta:

Európa legjelentősebb városfejlesztése olyan többletet ad egész Budapestnek, amelyre minden fővárosi és minden magyar ember közéleti meggyőződésétől függetlenül jogosan lehet büszke.

Azok számára pedig, akik nem támogatták a nagy volumenű városfejlesztés megvalósulását – fűzte hozzá a szakember –, érdemes kicsit kinézni a szemüvegek mögül és szemügyre venni, hogy mi a valóság: megnézni azt a több százezer elégedett gyerekarcot, akik a játszótéren játszanak, a rengeteg kutyás gazdát, akik kihozták a kis kedvenceiket a kutyás élményparkba, vagy éppen beszélgetni azokkal a restaurátorokkal, akik – a korábbi méltatlan állapotokhoz képest – immár XXI. századi körülmények között végezhetik világszínvonalú munkájukat – sorolta.

Az itt található műhelyek, irodák, műtermek és laborok a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret biztosítják az ott dolgozó múzeumi szakemberek számára.
Fotó: Városliget Zrt.

Arra, hogy ez az újabb elismerés elősegítheti-e a tárgyalásokat a városvezetéssel azokról a vitatott épületekről, amelyek kivitelezését a főváros nem hajlandó támogatni, a vezérigazgató elmondta: a tényeknél nem kell több bizonyíték, ezért biztos abban, hogy eljön majd az az idő is, amikor újra tárgyalhatnak a most még függően lévő Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház felépítéséről.

A rangos elismerés kapcsán Gyorgyevics Benedek rámutatott: a Liget-projekt az első olyan városfejlesztési program, amely immár harmadjára tudhatja magáénak a világ egyik legjelentősebb nemzetközi ingatlanszakmai versenyének díját, ezáltal pedig a városfejlesztés történelmet írt, mivel az International Property Awards fennállása óta példátlan, hogy egy projekt ilyen kiemelkedő eredményeket érjen el. Emlékeztetett a vezérigazgató, hogy

az IPA az OMRRK-t megelőzően 2018-ban az új Néprajzi Múzeumot a világ legjobb középületének választotta, egy évvel később pedig a Magyar Zene Háza is elnyerte „A legjobb nemzetközi középület” elismerést,

nemrégiben pedig a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésének is megválasztották. A Városliget Zrt. vezetője hangsúlyozta: a Liget Budapest Projekt méltán arat hatalmas elismeréseket, és nyer díjakat Münchenben, Londonban, Cannes-ban, hozzátéve, hogy ez a kitüntetett figyelem szintén jól mutatja, hogy tőlünk nyugatabbra is ritka az ekkora volumenű, átgondolt koncepciójú fejlesztés.

Miképpen a Magyar Nemzet is beszámolt róla, a díjnyertes múzeumi háttérintézményben – amely 2019-ben készült el – múzeumi raktárak, restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák, valamint a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóközpont és egy látogatóközpont is helyet kapott.

A beruházás sok évtizedes gyűjteményi és raktározási problémáira jelent hosszú távú, megnyugtató megoldást
Fotó: Városliget Zrt.

Az egykori Szabolcs utcai kórház területén elhelyezkedő, 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesnek köszönhetően a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum több mint háromszázezer műtárgya kerül méltó körülmények közé.

Az itt található műhelyek, irodák, műtermek és laborok a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret biztosítják az ott dolgozó múzeumi szakemberek számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.