Budai Gyula: Csalással szerezhette meg a jogi szakvizsgáját Czeglédy Csaba

Saját cége igazolhatta le Gyurcsány Ferenc felfüggesztett ügyvédjének, Czeglédy Csabának a szakvizsgájához kötelező hároméves, jogi munkakörben eltöltött gyakorlati idejét – minderről Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő beszélt hétfőn. A politikus parlamenti felszólalásában szégyennek nevezte, hogy „a baloldal engedelmeskedve vezérének, Gyurcsány Ferencnek, továbbra is mentegeti az Ügyvédi Kamarából kizárt, adócsaló, bűnöző ügyvédet!” – olvasható a PestiSrácok cikkében.

Forrás: PESTISRÁCOK.HU2021. 03. 22. 17:41
CZEGLDY Csaba
Budapest, 2019. május 7. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én. Az NVB nem függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PestiSrácok.hu már 2014-ben írt arról, hogy igencsak furcsa körülmények között szerzett jogi szakvizsgát Szombathely volt alpolgármestere, az MSZP színeiben már akkor is aktívan politizáló Czeglédy. Az akkori tényfeltáró cikkben úgy fogalmaztak: a politikus eljárása összeférhetetlenséget, illetve okirat-hamisítást is felvet. Czeglédy azonban sajtópert kezdeményezett, leszögezve, hogy jogszerűen szerezte ügyvédi szakvizsgáját, a cikk pedig azt a látszatot kelti, mintha egyfajta zugügyvédként tevékenykedne. A zűrös múltú, 2002-ben adócsalásért jogerősen is felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Czeglédy Csaba ugyanis éppen abban az időszakban töltötte hároméves joggyakorlati idejét, amikor főállásban volt Szombathely alpolgármestere. Márpedig az idevonatkozó rendelet egyértelműen kimondja, hogy csak jogi képesítéshez kötött, főállású munkakörben töltött szakmai gyakorlati idő számítható be a szakvizsga előfeltételeként. A rendelet nem nevesíti a beszámítható munkakörök között az alpolgármesteri tisztséget.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselője
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Czeglédy akkor a PestiSrácok.hu-nak elmondta: a budapesti Monopoly Kft.-nél, főállású jogi előadóként, ügyvéd felügyelete mellett végezte el joggyakorlatát. Ez azért is érdekes, mert így munkanapokon és munkaidőben egyszerre két helyen kellett lennie: Budapesten és Szombathelyen. Az önkormányzati törvény értelmében Czeglédynek, alpolgármesterként – néhány kivételtől eltekintve – nem lehetett volna egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonya.

Erre az anomáliára hívta fel a figyelmet mai parlamenti felszólalásában Budai Gyula is. A kormánypárti politikus hangsúlyozta: az alpolgármesterség nem követeli meg a jogi végzettséget, valamint e jogviszonyt a szakvizsgáról szóló rendelet sem nevesíti a gyakorlathoz beszámítható munkakörök között! Az akkor hatályos önkormányzati törvény pedig nyomatékosan rögzíti, hogy az alpolgármester a tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti és jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység kivételével egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet. Czeglédy Csaba nem kapott a közgyűléstől ilyen jellegű felmentést, és nem is kaphatott mivel az önkormányzati törvény ebben a kérdésben kógens jogszabály.

Véleménye szerint mindez felveti annak gyanúját, hogy „a baloldal adócsaló ügyvédje aligha teljesíthette jogszerűen a kötelező három éves, jogi munkakörben eltöltött gyakorlati idejét, ezt azonban mégis leigazolták. Mégpedig annál az ingatlanközvetítéssel foglalkozó Monopoly Kft.-nél, amelynek Czeglédy, a Human Operator Zrt.-n keresztül tulajdonosa is volt.” Budai Gyula szerint a trükkök százait ismerő Czeglédy még attól sem riadt vissza, hogy a törvényt kijátszva tegyen szert – az ügyvédi munkájához egyébként elengedhetetlen képesítésére.

Szégyen, hogy a baloldal engedelmeskedve vezérének, Gyurcsány Ferencnek, továbbra is mentegeti az Ügyvédi Kamarából kizárt, adócsaló, bűnöző ügyvédet! – hangsúlyozta a politikus, aki közérdekű adatigénylésben kérte a Vas Megyei Ügyvédi Kamarát arra, hogy küldjék meg számára azt az igazolást, melyet „Czeglédy Csaba Adrián részére állítottak ki a hároméves joggyakorlat leigazolására, és amely egyben előfeltétele volt a jogi szakvizsgára való bocsájtásnak”. Budai Gyula parlamenti felszólalásban felidézte azt is, hogy a Veszprém Megyei Bíróság 2003. június 11-én Czeglédy Csabát adócsalás és más bűncselekmények miatt egy év négy hónap börtönre ítélte, melynek próbaidejét három évre felfüggesztették. Arra az ítéletre is emlékeztetett, melyben a Szombathelyi Városi Ügyészség 2000. augusztus 21-én Czeglédy Csaba vádlottat megrovásban részesítette tizenegyrendbeli jogosulatlan adatkezelés, valamint kétrendbeli magánokirat-hamisítás vétsége miatt. A kormánypárti politikus szerint ezek az ítéletek egyértelműen igazolják, hogy egy olyan bűnözővel van dolgunk, akit már adócsalás miatt elítéltek és nem áll messze tőle a bűncselekmények elkövetése.

A PestiSrácok.hu-nak Budai Gyula telefonon annyit mondott el: erős kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy szabályszerűen igazolták volna le Czeglédy Csaba jogi szakvizsgához szükséges hároméves időtartamot.

Az ügyben még 2014-ben egy érdekes bíróság előtti egyezséget kötött a PestiSrácok.hu Czeglédy Csabával. Az akkor az újságírókkal még jóval kulturáltabban viselkedő (az MSZP-n belül már akkor is a gyurcsányistákhoz tartozó) politikus a fent idézett cikkre indított sajtóperében nem vitatta a most Budai Gyula által is felhozott anomáliát, csupán annyit kért leírni: „a cikk egy olyan összeférhetetlenségi problémát vet fel, amelyet megítélni az arra illetékességgel rendelkező fórumok jogosultak”. Ezt, mivel eredeti tényállításaikon mit sem változtatott, annak idején helyesbítésként készséggel le is közölték, a további fölösleges pereskedés elkerülése érdekében – olvasható a PestiSrácok cikkében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.