időjárás 20°C Amália 2022. október 7.
logo

Civilek is mentenék a Turjános még megmaradt részét

Kerékgyártó György
2021.03.08. 19:18
Civilek is mentenék a Turjános még megmaradt részét

Rendőrségi és ügyészségi feljelentés is született már a Magyar Nemzet cikksorozata alapján, amely a XV. kerületben a főváros kezelésében álló Turjános természetvédelmi területen végzett fakitermelésről szólt. Az itt található Szilas-tó megvédéséért most civilek szálltak harcba.

Plakátok jelentek meg március 7-én, vasárnap reggelre a XV. kerületben a Szilas-patak mellett a Turjános természetvédelmi terület frissen letarolt erdejének helyét jelző „természetvédelmi terület” táblák oszlopain. Az egyszerű falragaszok arra hívják fel a figyelmet, hogy civil összefogás kezdődött a Szilas-tó és környéke megmentésére.

A civil összefogást hirdető plakát március 7-re virradóra került ki az oszlopokra.
Fotó: Kerékgyártó György

A Szilas-tó, amint azt a Magyar Nemzet január elején megírta, Budapest egyik igen fiatal jogilag is védett természeti értéke: a Fővárosi Közgyűlés tavaly nyáron nyilvánította védetté. Lapunk azt is megírta, hogy nem sokkal a védetté nyilvánítás után, ősz elején fakitermelési munkálatok kezdődtek meg a tó közvetlen könyékén, és ez a természetért rajongók haragját váltotta ki. Mint azt megtudtuk, a tó a Turjános nevű, fővárosi kezelésű természetvédelmi terület része, az erdőrész azonban, amelyen a kitermelés megkezdődött, magántulajdonban van, és az erdészeti munkák végzése jogszerű.

Petíció aláírására buzdít a kezdeményezés.
Fotó: Kerékgyártó György

A védett erdőrész tarra vágása mégis rengeteg indulatot váltott ki, és jogi lépések is születtek cikksorozatunk nyomán. Tényi István ügyészségi, Szilvágyi László XV. kerületi LMP-s képviselő pedig rendőrségi feljelentést tett környezetkárosítás bűncselekményének gyanúja miatt, mindketten ismeretlen elkövető ellen.

Mire a jogi lépések megszülettek, a Turjános jelentős része eltűnt. A megmaradt kis rész, a Szilas-tó környékének megmentése érdekében most civil kezdeményezés jött létre, amely egy petíció aláírására buzdít.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.