Egy csaknem hét és fél milliárdos hitel küldheti padlóra Miskolcot

A miskolci önkormányzat egyre inkább a csőd szélén táncol, az alkalmatlan városvezető koalíció tehetetlensége és felelőtlen döntései a fizetőképesség határára sodorták a várost – erről beszélt pénteken délelőtt egy sajtótájékoztatón Soós Attila fideszes önkormányzati képviselő. A politikus azt a kérdést tette fel: megtörténhet-e az a szégyen, hogy a baloldal másodszor is csődbe viszi a borsodi megyeszékhelyet?

2021. 03. 26. 11:31
null
Soós Attila az összeomlástól félti a borsodi megyeszékhelyet Forrás: Fidesz Miskolc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fidesz–KDNP a miskolciak bizalmából 2010-ben vette át a város vezetését, és a jelenlegihez hasonló, csődközeli állapotot örökölt. Akkor a Kriza Ákos által irányított városvezetés a kormány segítségével évek alatt fejlődő pályára állította Miskolcot. A kormány átvállalta a város hiteleinek jó részét, pontosan nyomon követhető, hogy mekkora adóssággal vette át a Fidesz–KDNP a megyeszékhely vezetését 2010-ben, és mennyivel adta át 2019-ben. Ezt bemutatni nyilván kínos a jelenlegi-egykori városvezetésnek – fogalmazott Soós Attila.

Soós Attila az összeomlástól félti a borsodi megyeszékhelyet
Fotó: Fidesz Miskolc

Az önkormányzati képviselő szerint most közeledik az újabb csapás,

jövőre csaknem nyolcmilliárd forintnyi svájci frankos adósságot kell visszafizetni a balliberális városvezetésnek a miskolciak zsebéből,

amelyet 2005–2006-ban az elődeik vettek fel, ráadásul közülük jó páran akkor is részt vettek az összesen 22,5 millió svájci frank (mai árfolyamon csaknem hét és fél milliárd forint) Várost építünk nevű kötvény felvételének megszavazásában.

– Ebből kellett volna a főutcát rendbe hozni, rehabilitálni a Centrum-, Bazár-, Kazinczy-tömböt és felújítani Miskolc bérlakásállományát. Mindannyian látjuk ennek az eredményeit, pontosabban ezek elmaradását.

A jelenlegi kormány hiába vállalt át 36 milliárdnyi adósságot a várostól, jó néhány jelenlegi MSZP-s és DK-s képviselő anno úgy szavazta meg a devizateher felvételét, hogy azt átvenni az elfogadott szabályok alapján nem lehetett, maradt a város nyakán, és jövőre egy összegben lesz esedékes a visszafizetése – emelte ki Soós Attila.

A kormánypárti politikus szerint a városvezető koalíció vádaskodása tehát továbbra is álságos, Miskolc nehéz terheinek jó részét akkor is és ma is ugyanaz a baloldal hozta össze, amelyik most kénytelen lesz a saját döntésének a következményeivel szembenézni. A teher pedig nagy, mert csak ez az egy tartozás Miskolc lakóinak fejenként ötvenezer forint terhet jelent.

– Másodszor is csődbe vinnék a várost, és jó szokásuk szerint megint a Fidesztől, a kormánytól várják a megoldást, a megmentést.

Tisztelt baloldal! Ezt a svájci frankos, többmilliárdos tartozást önök vették fel, önök is fizessék vissza, de ne a miskolciak zsebéből húzzák ki rá pénzt! – követelte Soós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.